Пенсионната възраст в ЕС може да се вдигне на 70 години

ЕК смята, че повишаването на пенсионната възраст е адекватна мярка за оздравяване на пенсионните системи в държавите от Евросъюза. Това е една от констатациите в документа “Зелена книга за пенсиите", който беше представен в сряда в Брюксел. Целта му е да представи предизвикателствата пред пенсионните системи в Европа и да предизвика дебат сред правителствата, бизнеса и гражданите.

“Заради нарастващия брой на по-възрастните хора ще се наложи средната пенсионна възраст да бъде вдигната до 67 години през 2040 г. и до 70 години през 2060 г., за да бъде запазена сегашната пенсионна система“, посочват от Европейската комисия.

“Изборът, пред който сме изправени, е по-бедни пенсионери, по-високи пенсионни вноски или по-голям брой хора, които да работят повече и по-дълго“, се казва в документа.

Хората разбирали защо трябва да се вдигне стажът за пенсиониране

Вариантът за увеличаване на трудовия стаж за пенсиониране с три години среща пълна подкрепа сред населението, обяви в сряда в Русе управителят на НОИ Христина Митрева.

Тя направи този извод на база впечатленията си от организираните в страната кръгли маси за публично обсъждане на промените в пенсионната система.

“Отрезвяването идва от това, което става в други страни от ЕС“, смята Митрева. Подкрепата идва и от предвидените гъвкави условия за пенсиониране при недостатъчен стаж с намаление на пенсията с 2.4 на сто за всяка недостигаща година.

Христина Митрева съобщи, че реформата за увеличаване на стажа за пенсиониране среща разбиране и в средите на Министерството на отбраната и МВР.

Евросъюзът няма правомощия да се намесва в националните политики по отношение на пенсионните системи, но може да препоръчва и предлага. “Комисията окуражава държавите членки да намерят баланса между продължителността на трудовия стаж и времето, прекарано в пенсия. Което може да означава едновременно повече работа и по-дълъг трудов стаж", се посочва в документа.

Според проучване на ЕК европейските граждани прекарват една трета от живота си в пенсионна възраст. Само 50% от европейците все още работят, когато навършат 60 години. Съотношението между работници и пенсионери непрекъснато намалява като процентът ще падне още повече, тъй като продължителността на живот се очаква да се увеличи.

“Всички ние живеем по-дълго, а раждаемостта в Европа намалява. Това е повече от ясно. Вярно е също, че до 2060 година броят на пенсионерите в Европа ще е два пъти по-голям от броя на работещите. А от следващата година броят на работещите значително ще започне да намалява. Така че предизвикателството вече чука на вратата", коментира Ласло Андор, комисар по социални въпроси и заетост.

С представянето на “Зелена книга за пенсиите" ЕК призовава до 15-ти ноември всеки да изпраща предложения за реформиране на пенсионната система на интернет адрес или на обикновен пощенски адрес.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес