Пенсионната възраст в ЕС може да се вдигне на 70 години

ЕК смята, че повишаването на пенсионната възраст е адекватна мярка за оздравяване на пенсионните системи в държавите от Евросъюза. Това е една от констатациите в документа “Зелена книга за пенсиите", който беше представен в сряда в Брюксел. Целта му е да представи предизвикателствата пред пенсионните системи в Европа и да предизвика дебат сред правителствата, бизнеса и гражданите.

“Заради нарастващия брой на по-възрастните хора ще се наложи средната пенсионна възраст да бъде вдигната до 67 години през 2040 г. и до 70 години през 2060 г., за да бъде запазена сегашната пенсионна система“, посочват от Европейската комисия.

“Изборът, пред който сме изправени, е по-бедни пенсионери, по-високи пенсионни вноски или по-голям брой хора, които да работят повече и по-дълго“, се казва в документа.

Хората разбирали защо трябва да се вдигне стажът за пенсиониране

Вариантът за увеличаване на трудовия стаж за пенсиониране с три години среща пълна подкрепа сред населението, обяви в сряда в Русе управителят на НОИ Христина Митрева.

Тя направи този извод на база впечатленията си от организираните в страната кръгли маси за публично обсъждане на промените в пенсионната система.

“Отрезвяването идва от това, което става в други страни от ЕС“, смята Митрева. Подкрепата идва и от предвидените гъвкави условия за пенсиониране при недостатъчен стаж с намаление на пенсията с 2.4 на сто за всяка недостигаща година.

Христина Митрева съобщи, че реформата за увеличаване на стажа за пенсиониране среща разбиране и в средите на Министерството на отбраната и МВР.

Евросъюзът няма правомощия да се намесва в националните политики по отношение на пенсионните системи, но може да препоръчва и предлага. “Комисията окуражава държавите членки да намерят баланса между продължителността на трудовия стаж и времето, прекарано в пенсия. Което може да означава едновременно повече работа и по-дълъг трудов стаж", се посочва в документа.

Според проучване на ЕК европейските граждани прекарват една трета от живота си в пенсионна възраст. Само 50% от европейците все още работят, когато навършат 60 години. Съотношението между работници и пенсионери непрекъснато намалява като процентът ще падне още повече, тъй като продължителността на живот се очаква да се увеличи.

“Всички ние живеем по-дълго, а раждаемостта в Европа намалява. Това е повече от ясно. Вярно е също, че до 2060 година броят на пенсионерите в Европа ще е два пъти по-голям от броя на работещите. А от следващата година броят на работещите значително ще започне да намалява. Така че предизвикателството вече чука на вратата", коментира Ласло Андор, комисар по социални въпроси и заетост.

С представянето на “Зелена книга за пенсиите" ЕК призовава до 15-ти ноември всеки да изпраща предложения за реформиране на пенсионната система на интернет адрес или на обикновен пощенски адрес.

Споделяне
Още по темата
Още от Бизнес

Защо главният прокурор пита КС за имунитета на президента?