Пет донорски ситуации от началото на годината са завършили с трансплантации

Пет донорски ситуации от началото на годината са завършили с трансплантации

От началото на тази година до момента има 5 случая на доказана мозъчна смърт, завършили с експлантация и последваща трансплантация на 6 бъбрека, 4 черни дроба, 1 сърце, като всички трансплантации са извършени в страната. Няма реализиран обмен на органи с европейската донорска мрежа Евротрансплант. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев по време на петъчния парламентарен контрол.

От обявените донорски ситуации органите за трансплантация се предлагат на български пациенти, но ако няма подходящи реципиенти, има възможност да се предложат на други европейски организации за обмен на органи.

През 2018 г. при всеки случай на установена мозъчна смърт, при който не са били налице медицински противопоказания или отказ от близките, са осъществени експлантация с последваща трансплантация на органи.

За миналата година при 16 ситуации на доказана мозъчна смърт са експлантирани 43 органа и са направени 24 бъбречни трансплантации, 14 чернодробни, 4 сърдечни.

Един бъбрек не е трансплантиран поради установена малформация.

В периода август-декември 2018 г. на "Евротрансплант" са предоставени 2 черни дроба, 1 бял дроб и 2 бъбрека, посочи още министър Ананиев.

Специализираните екипи за реакция при донорска ситуация у нас са 41. Общо 34 болници в цялата страна са лицензирани като донорски центрове от Изпълнителна агенция "Медицински надзор", а 7 лечебни заведения са получили разрешения за трансплантация на органи.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?