Петър Баран: Оттеглянето на ЧЕЗ е знак, че нещо не е добре в България

Петър Баран

Намерението на чешката компания ЧЕЗ да продаде бизнеса си в България е ясен сигнал, не нещо не върви добре в тази държава, коментира Петър Баран, експерт в областта на инвестициите и енергетиката в Централна и Източна Европа и главен оперативен директор на "ЧЕЗ България" в периода 2011-2015 г.

"ЧЕЗ е мултибилд компания, оперираща на територията на няколко европейски държави, която има свои стратегически цели и ако тя иска да напусне България, това е явно някаква промяна в бизнес плана, защото енергетиката като бизнес много се променя и вероятно ЧЕЗ иска да реагира на тази нова ситуация", посочи Баран пред БНР в сряда.

Според него, ако наистина ЧЕЗ иска да напусне българския пазар, това означава, че иска да получи средства от тази продажба, да ги обедини с други дейности, които са ѝ по-изгодни.

"Сега, ако ЧЕЗ напуска, това е ясен сигнал, че нещо не върви добре в тази държава. Просто един чужд инвеститор търси стабилност, търси ясни правила, които, ако ги спазва, има сигурност, че може да развива бизнеса си. Ако не са изпълнени тези условия, чужди инвеститори трудно биха се заинтересували от инвестиции в България", заяви бившият служител на компанията.

В България ЧЕЗ притежава електроразпределителното и електроснабдителното дружества, обслужващи близо 3 млн. потребителите в Западна България, както и затворената ТЕЦ "Варна" и две централи, произвеждащи ток от възобновяема енергия. За близо 13 години работа на българския пазар чешката компания инвестира над 1 млрд. евро, но в последните години бе подложена на силен регулаторен натиск при определяне на цените на електроенергията и на редица солени санкции от Комисията за защита на конкуренцията.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?