Петър Стоянович не страдал от аерофобия, пътувал до Русия с кола, "за да пести време"

Петър Стоянович. Сн. БГНЕС

Културният министър Петър Стоянович е пътувал до Русия през Молдова и Украйна с кола, вместо със самолет, за да спести време, заяви самият той по време на спешна пресконференция. Министерството събра журналисти в четвъртък, за да се отчете за командировката, за която възникнаха съмнения, че е струвала на държавата излишно дадени пари.

Стоянович бе командирован до Русия за откриването на изложбата на българско тракийско злато "Легендите оживяват". По време на престоя си в региона той провел и няколко срещи с българските малцинства на територията на Украйна и Молдова.

По думите му, командировката му до трите държави е струвала общо 1045 лева и 60 стотинки. Обвинението срещу него в отворено писмо до медиите и обществеността бе, че само пътят е излязъл около 8000 лв., а стойността на цялото пътешествие възлизала на 20 хиляди лв. В писмото бе наблегнато най-вече на въпроса защо Стоянович е пътувал с кола, а не със самолет. В интернет възникнаха твърдения, че министърът страда от аерофобия и затова избягва да се вози със самолет.

"Поради неудобството на връзките за пътуване до градовете, ако бях пътувал със самолет, щях да загубя 7-8 дни", обясни Стоянович и определи обвиненията, че е ощетил държавата, като "долни".

Културният министър добави също така, че по изчисления на екипа му самолетните билети до трите държави са щели да струват "минимум 3000 лв. на човек" и направи подробен разчет на парите, похарчени за автомобилно гориво.

Според Стоянович, бензинът, който министерството е наляло за пътуването в България и Румъния, е бил 200 л за двете посоки и за него са платени 460 лв. За да обиколи Русия, Украйна и Молдова на отиване и обратно, министерският автомобил е изхабил още 366 литра гориво за 585 лв. Така общото количество изгорен и платен бензин възлиза на 566 литра, с които колата е изминала 4738 км. По думите на министъра, са били употребени и "200 кг от дарения".

Относно тезите, че три отделни командировки до всяка една от посетените държави са можели да бъдат покрити от предварително изпратени дарения и бюджетът на министерството да бъде значително облекчен, Стоянович заяви, че този вариант всъщност щял да излезе на държавата много по-скъп.

"За една седмица, обединявайки трите пътувания, успяхме за тази година по един успешен начин да възстановим и надградим връзките и да положим начало на следващи планове за нашето сътрудничество в средата на културата и опазване и развитието на българската диаспора, което е една от основните задачи и на Министерство на културата", каза министърът и подчерта, че по време на срещите си с представители на българските малцинства е дарил "много книги, приети с огромна благодарност".

Споделяне

Още по темата

Още от Общество