Петима служители на БДЖ са уволнени заради дерайлиралия влак

Служителите на БДЖ, отговорни за некачествения ремонт на локомотива на влака "Чайка", са уволнени, съобщи в четвъртък министърът на транспорта Александър Цветков, цитиран от БНР. В понеделник три вагона на композицията излязоха от релсите при гара Септември и застрашиха живота на 150 пътници.

По думите на министър Цветков петима души са освободени от длъжност заради инцидента. Сред уволнените са началникът, отговорникът по безопасността, както и работниците, извършили фиктивната проверка в бургаското депо.

Цветков заяви по-рано през седмицата, че причината за поредния влаков инцидент е престъпна безотговорност на служители на БДЖ. "С това те изложиха на риск живота на много от пътуващите, на много българи и ще понесат своята административна отговорност", каза тогава министърът. Цветков щял да настоява тези служители да понесат и наказателна отговорност.

Разследването продължава, съобщи още министърът, който, на въпрос за оставката на шефа на БДЖ Тенчо Попов отговори, че "на този етап не показва да има действие или бездействие от негова страна, което да причинява или да има косвена причина за тази катастрофа".

Споделяне

Още по темата

Още от България