Петиция събира подписи срещу допускането на ДС-агенти в СЕМ, БНТ и БНР

Центърът за развитие на медиите започна подписка срещу отпадането на текстове в Закона за радиото и телевизията, които ограничават агентите на бившата Държавна сигурност да влизат в Съвета за електронни медии и управителните съвети на БНР и БНТ, съобщиха от организацията.

"Текстовете са атакувани от бивши депутати от БСП и ДПС в Конституционния съд и е много вероятно да отпаднат. Нека поне не ги оставим да го направят тихомълком, нека обществото да разбере за това", призовават от Центъра за развитие на медиите.

Депутатите от БСП и ДПС от вече бившото 41-о Народно събрание смятат, че ограничаващите ДС-агентите текстове са дискриминационни и настояват те да отпаднат.

"Мотивите им са спорни. Казусът обаче не е само юридически, той е преди всичко морален! Ще допуснем ли днес агенти на бившата ДС да контролират обществените медии и така да влияят върху общественото мнение", питат от организацията.

В чл. 26, т.3 от закона се казва, че членове на СЕМ не могат да бъдат лица, които са били "щатни и нещатни сътрудници на бившата Държавна сигурност". Подобен е и текстът на чл. 59, ал. 2, т. 3, който гласи, че "не могат да бъдат членове на управителен съвет на БНР, съответно на БНТ, лица, които са били щатни и нещатни сътрудници на бившата Държавна сигурност".

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?