Петкова: Няма как държавата да влияе върху цените на горивата

Петкова: Няма как държавата да влияе върху цените на горивата

Държавата няма механизми, с които да влияе върху цените на горивата. Това каза в събота министърът на енергетиката Теменужка Петкова в Сандански, където изнесе лекция пред форума на Старейшини ГЕРБ, съобщи БНР. Коментарът и беше по повод провелите се днес протести в редица градове срещу цените на бензин, дизел и газ.

"Не смятам, че протестите срещу цените на горивата са насочени срещу държавата, тъй като този пазар е напълно либерализиран", каза енергийният министър. Петкова коментира, че такава либерализация се очаква и по отношение на цените на електроенергията.

На въпрос има ли вариант в обсега на държавния регулатор да влязат и горивата, министър Петкова отговори, че такъв вариант не се обсъжда. "Няма как държавата да се върне към регулация в такъв сектор. За газа има, защото става въпрос за стока, която е на база на доставка за обществото. Имаме обществен доставчик в лицето на "Булгаргаз". Цените на горивата се определят от пазара", каза още тя.

Според последните данни само за месец най-масовият бензин А 95 е поскъпнал с 11 стотинки, а дизелът – с 13. За период от една година цените на горивата са се вдигнали с между 17 и 20%.

Ако през октомври миналата година А95 и дизелът са били на почти еднаква цена - малко над 2 лева, през изминалата седмица средната цена на дизела беше 2.42 лева, а на бензина 2.38 лева, обобщи "Нова телевизия". Най-високи са цените във Велико Търново (средно 2.48 лв за бензина и 2.51 лв за дизела).

Споделяне

Още от Бизнес