Петролът сорт Брент се стопи до 50.8 долара за барел

Петролът сорт Брент се стопи до 50.8 долара за барел

Цената на петрола сорт Брент се стопи с 3.81 на сто до 50.8 долара за барел на лондонската Международната търговска борса в четвъртък. Котировките на Брента, който е референтен за Европа, спаднаха под прага от 51 долара за барел за първи път от края на декември 2018 година.

Американският лек суров петрол поевтиня още по-силно - с 4.6 на сто до 46.47 долара за барел при търговията в Ню Йорк.

Цената на петрола стабилно се понижава на фона на съобщенията за разпространението на коронавируса извън Китай и нарастващите страхове от пандемия, която ще препъне сериозно световната икономика.

В опит да ограничат заразата редица страни въведоха забрани за пътувания до Китай, а много хора в последните дни сами анулират резервации за пътувания в Европа и Азия. В резултат на това намалява броят на самолетните, железопътните и автомобилните превози, което от своя страна свива търсенето на петрол.

По данни на агенция Блумбърг през тази година петролът е поевтинял 21%, а разпространението на коронавируса удря и върху без това препълнения с петрол пазар. Поради опасения от влошаване на ситуацията много инвеститори се оттеглят от рисковите активи.

Следващата седмица страните членки на ОПЕК се срещат във Виена, на която се очаква участниците да се договорят за по-нататъшно съкращаване на добивите.

Потъваме все по-дълбоко в този кладенец, коментира анализаторът Боб Якино от Path Trading Partners. "Докато разпространението на вируса не бъде овладяно, той ще определя всичко. Все още не знаем какъв е цялостният ефект върху търсенето, но ще бъде ужасно, прогнозира той.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?