Pfizer е доставила на ЕС 30% по-малко от планираните дози от ваксината си

Pfizer е доставила на ЕС 30% по-малко от планираните дози от ваксината си

Компанията Pfizer все още не е доставила на Европейския съюз около 10 милиона дози от ваксината си срещу коронавируса, които е трябвало да бъдат доставени още през декември миналата година. Това твърдят неназовани европейски служители пред агенция Ройтерс. По думите им недоставените дози са около една трета от общото количество, което американската компания е поела ангажимент да достави на ЕС от декември досега.

Забавянето е поредният удар за ЕС, който вече бе засегнат от забавяне на доставки и от англо-шведския производител на лекарства AstraZeneca и американската компания Moderna. Освен това съюзът и по-ранно вече се сблъска със закъснения, свързани с ваксината на Pfizer.

Новината повдига въпроси и за смисъла от схема за контрол на износа на ваксини от ЕС, която беше приета в края на януари, за да осигури навременни доставки, но все още не е активирана, въпреки недостига на ваксини, отбелязва Ройтерс.

До средата на миналата седмица Pfizer бе доставила на ЕС 23 милиона дози от ваксината, разработена съвместно с германската фирма BioNTech, заявил пред агенцията представител на ЕС, който участва пряко в преговорите с американската компания.

Това е с около 10 милиона дози по-малко, отколкото Pfizer обещаваше да достави до средата на февруари, казал втори служител, който също участва в преговорите.

От Pfizer са отказали коментар, като заявили, че графиците за доставките са поверителни. Европейска комисия не е отговорила на искане за коментар по темата.

Представители на ЕС заявили, че Pfizer се е ангажирал да доставя по 3,5 милиона дози седмично от началото на януари до общо 21 милиона дози до средата на февруари.

В средата на януари имаше временно забавяне в доставките, което според длъжностните лица на ЕС било наваксано до голяма степен миналия месец. Но голяма част от дозите, които трябвало да пристигнат през декември, все още липсват, казали пред Ройтерс двамата служители на ЕС.

Ваксината на Pfizer/BioNTech беше одобрена за употреба в ЕС на 21 декември. На следващия ден BioNTech заяви, че компаниите ще изпратят на ЕС 12,5 милиона дози до края на месеца.

Само около 2 милиона от тези дози, дължими през декември, са доставени, според изчисленията на Ройтерс.

Недостигът ще възлезе на около 30% от общите доставки, заложени за периода от декември до средата на февруари.

Единият представителите на ЕС заявили пред агенцията, че компанията се е ангажирала да достави липсващите дози до края на март.

ЕС има два договора с Pfizer за доставка на 600 милиона дози ваксини.

В сряда от BioNTech и Pfizer разпространиха съобщение, цитирано от ДПА, че ще доставят на Европейския съюз още 200 милиона дози от ваксината си. Миналия месец Европейската комисия вече увеличи максималния брой възможни поръчки за тази година до 600 милиона дози. С вече финализираната сделка, обявена днес, ЕС поръчва със сигурност общо 500 милиона дози, като има възможност да договори още 100 милиона.

"Работим неуморно, за да помогнем за напредването на кампаниите за ваксинация в Европа и по света чрез увеличаване на производствения капацитет", заявил изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла. Той отбеляза, че споразумението дава възможност до края на годината да бъдат ваксинирани най-малко 250 милиона европейци.

Търговски потоци

Въпреки недостига от ваксини в ЕС, Европейската комисия е одобрила всички искания за износ на ваксини срещу коронавирус, най-вече от ваксината на Pfizer/BioNTech, съобщава Ройтерс.

В периода между 30 януари и 16 февруари ЕС е дал зелена светлина на 57 искания за износ на ваксини в 24 държави, включително Великобритания и Обединените арабски емирства (ОАЕ), заяви говорител на ЕК в сряда.

Преди да бъде създадена схемата за мониторинг на износа, блокът вече е изнасял милиони ваксини, включително за Израел, Великобритания и Канада. Става дума най-вече за ваксината на Pfizer, показват данните на митниците, цитирани в документ на ЕС, видян от Ройтерс.

Израел е инжектирал първата доза ваксина на повече от 75% от населението си, ОАЕ на около 50%, а Великобритания - на над 20% от населението си, посочва Ройтерс.

Страните от ЕС са ваксинирали средно само около 5% от населението си.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус