Пламен Георгиев вече събаря навеса на терасата си в София

Сн. бТВ

Бившият председател на антикорупционната комисия и настоящ консул на страната ни във Валенсия Пламен Георгиев сам е започнал разрушаването на незаконните постройки на терасата си в София в сряда, съобщи бТВ.

Премахването на навеса става след разпореждане на премиера Бойко Борисов, който му постави ултиматум - или събаря незаконните постройки, или се прощава с поста си на консул във Валенсия.

Пламен Георгиев до последно държеше да запази сауната и барбекюто на общата тераса на блока, които обаче ползва само неговото семейство. Тезата му беше, че той е купил имота с вече построени незаконни постройки и общината е знаела за това още от 2012 г., а самият той планира да я съди.

Преди 7 години наистина е било установено строителство без нужната документация, но не са били предприети стъпки за премахването му.

След като премахне 60-те кв. м незаконни навеси Пламен Георгиев ще трябва да уведоми за това строителните инспектори от район "Слатина".

"Трябва да ни уведоми когато е приключил премахването, за да може да отидем и да направим констативен протокол изпълнена ли е заповедта на кмета", каза Михаил Джуржин, началник на контрола по строителството в район "Слатина".

Първоначално Пламен Георгиев възнамеряваше да обжалва заповедта за събарянето на постройките. По-късно обаче оттегли жалбата си по настояване на премиера, както самият Борисов съобщи в интервюто.

"Махай жалбата, бутай незаконното и си гледай работата. Не може такава тема да ми стои на вниманието, месеци наред", каза Бойко Борисов.

През април Пламен Георгиев твърдеше, че атаките към него са организирани. Терасата всъщност е обща за входа и по тази причина не била описана в имотната му декларация. Съседите му обаче никога не са се качвали там.

Сега след събарянето на незаконните постройки на терасата Георгиев би трябвало да замине за Валенсия, където правителството го изпраща като консул. Българите живеещи там обаче се заканиха да го посрещнат с протести. Причината е, че искат професионалист, а не парашутист.

Премиерът Бойко Борисов пък обяви, че ще изпрати Пламен Георгиев на изпит по испански език при Христо Стоичков. Повод за това беше сертификатът на Георгиев за нивото на владеене на езика.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?