Планира се музей на подводната археология на остров край Созопол

Държавата има идея да създаде музей на подводната археология, който да бъде разположен на остров Св. Св. Кирик и Юлита край Созопол и да представя артефакти от дъното на Черно море. Това обяви министърът на културата Боил Банов, който във вторник в Бургас разгледа хилядолетни останки от корабокрушения, открити по време на международната експедиция на кораба "Хавила събсий", изучаващ с роботи теренните промени на дъното на Черно море от древността.

По време на тригодишната експедиция са открити 60 добре запазени останки от корабокрушения, станали в период от 2500 години. Находките са били засечени чрез роботизирани лазерни сканиращи, акустични и фотограметрични техники.

Най-ранната находка на експедицията е от класическия период, около ІV-V век пр. н.е. Били са открити също така и кораби от римския, византийския и османски периоди, които разкриват модел на търговия и обмен, война и общуване, датиращ от праисторията до наши дни. Поради аноксичните условия на Черно море (липсата на кислород) под определена дълбочина, някои от останките са оцелели в невероятно добро състояние. На събитието бяха представени и колекция от амфори и други ценни артефакти.

Според Банов тези артефакти трябва да стана част от бъдещия музей на подводната археология на острова Св. Св. Кирик и Юлита, който вече бил прехвърлен на Министерството на културата.

"Така мястото ще се превърне в уникален културен център. Това е най-доброто, което може да се случи за острова, който е обявен за недвижима културна ценност, тъй като на територията му са разкрити значителни археологически находки, като разкопките там продължават през годините”, смята Банов.

"Тази съвкупност от останки вероятно представлява един от най-добрите подводни музеи на корабите и мореплаването в света изобщо”, заяви водещият археолог на проекта проф. Джон Адамс от Университета в Саутхемптън.

От екипа на проекта коментираха също, че досега България не е могла да си позволи подобна мащабна експедиция и сега се преобръща и се пренаписва историята на българското корабоплаване. Много от откритията се е предполагало, че ги има, но сега вече се потвърждава и се покрива целият исторически период на корабоплаването в Черно море.

Проектът Black Sea MAP (Карта на Черно море) се финансира от британската Фондация за образование и експедиции (EEFE). Работата по време на експедицията е била снимана и ще бъде създаден документален филм. В продължение на три години продуцентите на документални филми Дейвид Белтън и Анди Байът, носители на наградата БАФТА, са снимали необичайните открития на всяко пътуване по Черно море. Екипът им е събрал необикновени подводни кадри от останките от корабокрушения, както и от върховете и спадовете на пътешествията по море, за да предостави на международната аудитория уникален и интересен поглед върху историята на Черно море.

"Мисля, че всички бяхме поразени от забележителните открития, направени от Джон Адамс и неговия екип. Качеството на кадрите, разкриващи този скрит свят, е абсолютно уникално”, коментира Анди Байът, водещ продуцент на ББС-сериала на Дейвид Атънбъро "Синя планета”.

Основните партньори в проекта са Центърът за морска археология (ЦМА) на БАН, Университетът на Саутхемптън, Великобритания и Центърът за подводна археология (ЦПА) в Созопол, България. В работата на експедицията са участвали и учени от САЩ, Швеция, Гърция, Норвегия.

Изследователският кораб "Хавила събсий“ ще бъде на разположение на посетители в бургаското пристанище срещу Морска гара.

Споделяне

Още от Общество

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?