Планира се облекчаване на инвеститорите в индустриални зони и технологични паркове

Планира се облекчаване на инвеститорите в индустриални зони и технологични паркове

Предвижда се облекчаване на условията за инвестиции в индустриалните зони и технологичните паркове у нас, за да се насърчи интересът на компаниите към тези терени. За целта се проучват практиките на съседните държави и страните в Европейския съд, на чиято основа да легне подготовката на Закон за индустриалните зони и технологичните паркове.

Това обяви при посещението си в Свободна зона Свиленград заместник-министърът на икономиката Любен Петров, съобщиха от ведомството във вторник. По думите му индустриалните зони в България трябва да станат място №1 за инвестиции в Югоизточна Европа и инвеститорите в тях да имат икономическа и финансова сигурност. Такава може да се гарантира единствено със съвременна нормативна уредба, съобразена с европейските директиви, смята зам.-министърът.

Той поясни, че зоните в Свиленград, Русе и Видин, които са собственост на държавната Национална компания "Индустриални зони” ЕАД, като бивши безмитни зони все още работят по указ от 1987 година, чието последно изменение е от преди десет години.

Според него, не е възможно да се привличат стратегически инвеститори, когато няма адекватна нормативна база, затова и са предприети действията по регламентирането на такава.

Националната компания "Индустриални зони” притежава още "Варна Запад индустриална зона” и участва с 51 на сто, заедно с община Бургас, в "Индустриален и логистичен парк – Бургас”.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?