Платини с идея Евро 2020 да е в много градове на целия континент

Евро 2016 ще е във Франция, но след това кой знае...

Изпълнителният комитет на УЕФА в скоро време ще разгледа възможността европейското първенство по футбол през 2020 г. да се проведе не в една страна от Европа, а в градове по целия континент, съобщи президентът на организацията Мишел Платини, цитиран от ББС в събота. Според него така от финансова гледна точка по-лесно ще се проведе първенството.

По думите на Платини европейското по футбол може да се проведе както на 12 стадиона в една страна, така и стадионите на 12-13 градове в цяла Европа. "Те може да са и 24 или 32”, отбелязва президентът на УЕФА. Според него си струва идеята да бъде обсъдена.

За домакинство на Евро 2020 претендират Турция, която обаче кандидатства и за олимпиадата след осем години, и Уелс, Шотландия и Ирландия едновременно. Еветуален техен избор би било първото в историята провеждане на шампионата в три страни едновременно.

Следващото европейско по футбол през 2016 г. ще е във Франция.

Междувременно стана ясно, че за финала на Евро 2012, който ще се играе в неделя - 1 юли, между Испания и Италия в украинската столица Киев са разпродадени всички билети. Стадион "Олимпийски”, който ще приеме Скуадра адзура и Ла фурия, събира 70 хил. души. Последните билети за мача са се продавали по 3300 гривена или около 330 евро.

В деня на футболния финал украинската столица ще бъде охранявана от 7 300 милиционери, които ще се грижат да няма сблъсъци между фенове. Като цяло Евро 2012 е преминало спокойно, с иключение на боя между привърженици на отборите на Русия и Полша при срещата между двете страни в квалификационните групи.

Споделяне

Още от Спорт