Плаващи сметища: България си е лика прилика със Западните Балкани (Видео)

Боклуците предизвикаха проблеми в електроцентралата “Вишеград”. Снимка bTV

България обича да раздава акъл на съседите си от Западните Балкани, "недорасли" да бъдат допуснати в Европейския съюз, но поне по отношение на боклука особени разлики няма. Достатъчно красноречиво за това говори видео на Euronews в рубриката "No comment" (Без коментар), което показа "плаващи сметища", носещи се по реките на държави от Западните Балкани.

Видеото започва с кадър на плаващо сметище от 5 януари т.г., подобно на това в река Искър, но по течението на река Дрина в Босна и Херцеговина. Още тогава местните медии алармираха, че купищата боклуци вече са предизвикали проблеми в електроцентралата "Вишеград". 

Следват кадри от 8 януари на огромно сметище, носещо се по река Лим в Прибой, Сърбия. Видеото "No comment", което се излъчваше през целия уикенд, приключва с кадри от плаващо сметище от Скопие, Северна Македония.

Пропуск на екипа са кадрите от пред ВЕЦ "Своге" и сметището, образувало се по р. Струма край Невестино

В неделя премиерът Бойко Борисов поиска справка за всички нерегламентирани сметища в страната, за да бъдат изчистени "веднъж завинаги".

По-рано тази седмица МОСВ съобщи, че през миналата година 75 кмета са глобени за общо четвърт млн. лв. заради незаконни сметища на техни територии. От ековедомството напомниха, че отговорността за контрола върху управлението на отпадъците е изцяло на местните власти и на кметовете. Очевидно обаче сегашната система на контрол и санкции не работят.

Споделяне

Още по темата

Още от България