Плаж на остров Тенерифе потъна в пластмасови отпадъци

Плаж на остров Тенерифе потъна в пластмасови отпадъци

Поредните кадри на плаж, покрит с пластмасови отпадъци, привлякоха вниманието към проблема със замърсяването на океаните и моретата с този вид боклук. Този път става въпрос за плаж на испанския остров Тенерифе. Кадрите на изхвърлените на брега пластмасови отпадъци бяха публикувани в социалните мрежи от активистка от група за почистване на крайбрежието, пише испанският вестник "Ел Паис".

Според авторката на видеота Мария Селма Плая Гранде, както се нарича пясъчната ивица, рядко може да се види чист. Но проблем имало и на останалите плажове на Тенерифе. Просто на покритите с камъни ивици пластмасата не се виждала толкова лесно.

Пластмасовите отпадъци акостират на остров Тенерифе, изхвърлени от водите на Атлантическия океан. "Канарските острови са естествена бариера на течението Гълфстрийм, което означава, че те се превръщат в сметище за отпадъците, които плуват в Северния Атлантик", коментира биологът Мая Гомез.

Другият проблем с изхвърлените от океана боклуци е, че те не могат да се рециклират, тъй като са прекалено малки или са от пластмаса, която не може да се използва отново. Малките парчета пластмаса могат да бъдат погълнати от морските обитатели и от хората. Според различни изследвания възрастен човек може да погълне между 2000 и 11 000 микропластмаси на година. Ефектът от това все още се изследва.

През март беше открит мъртъв кит с 40 кг пластмасови торбички в стомаха.

Само през 2017 г. 8 млн. тона пластмаса са попаднали в Световния океан.

Заради проблема със замърсяването с пластмаса Европейският съюз реши да забрани пластмасовите изделия за еднократна употреба от 2021 г.

За ограничаването на използването на пластмаса се препоръчва найлоновите торбички да се заменят с такива за многократна употреба, да се ползват чаши за кафе и чай също за многократна употреба. Някои заведения вече не предлагат на клиентите си пластмасови сламки за напитките. Те се предлагат или без сламки, или с алтернативи като определени видове паста или сламки и чашки от царевица, бамбук и дори вафлени кори.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?