Отговорът на кризата в Украйна е повече Европа

Плевнелиев: България трябва да подкрепи решително идеята за европейски енергиен съюз

Вигенин призова Съветът на Европа да разследва трагедията в Одеса

Росен Плевнелиев, сн. БГНЕС

След кризата в Украйна Европа ще преосмисли енергийната си политика, а България трябва решително да подкрепи идеята за европейски енергиен съюз, заяви президентът Росен Плевнелиев във вторник.

Полският проект за енергиен съюз предвижда създаването на орган за съвместно закупуване на газ и изграждане на механизъм за солидарност, който да гарантира снабдяването на страните - членки с по-ефикасно използване на собствените енергийни източници на Европа на атомната, но и възобновяемите енергии, както и партньорство с износители на газ от САЩ, Австралия и страните на юг от Средиземно море.

"Европейският съюз не трябва да позволява да  се върнат отново ретроградните политики на велики сили и периферия между тях и на дестабилизиращи действия от която и да е посока в Украйна", каза държавният глава

По думите му правилният отговор на ”икономическите проблеми, на засилващия се национализъм и на украинската криза е: повече Европа”.

”Задължени сме да работим за нова фаза на отбранителна, енергийна интеграция, за по-силен Европейски съюз”, заяви държавният глава в словото си по повод празника на българската армия.

Той каза още, че светът и модерната дипломация през 21 век трябва да се базират на върховенство на закона и на общочовешките ценности, а не на върховенството на силата и на интересите на една или друга регионална или глобална сила.

Плевнелиев коментора, че кризата в Украйна е показала, че все още е възможно в Европа да се преначертават граници, да се подклаждат конфликти, да се дестабилизират държави и да не се спазва върховенството на закона.

”Тези събития ни показват колко важно е да се спазва върховенството на закона. Демократичните ценности и националната сигурност не са даденост и не са безплатни”, посочи Плевнелиев.

Той каза още, че членството на България в Алианса е основна гаранция за нашата независимост и национален суверенитет.

”Надеждната система за колективна отбрана и модерни военни способности са много важни и сега това се вижда по-ясно, отколкото във всеки друг момент. Живеем в сложни и трудни времена, членството на България в НАТО е основна гаранция за нашата независимост и национален суверенитет, но това само по себе си не е достатъчно. Значително нараснаха изискванията към въоръжените сили, а бюджетът е недостатъчен. Процесът на трансформация обаче продължава и трябва да се ускори”, каза още държавният глава.

Външният министър Кристиан Вигенин от своя страна призова Международният съвещателен панел на Съвета на Европа да разследва трагедията в Одеса.

Той участва във вторник в сесия на Комитета на министрите на Съвета на Европа във Виена, където подкрепи ” инициативите на Съвета, насочени към намирането на мирен изход от кризата в Украйна”, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Споделяне

Още по темата

Още от България