Плевнелиев излезе със серия от критики към Румен Радев

Държавният глава пропуснал прием на ЕС в Ню Йорк

Плевнелиев излезе със серия от критики към Румен Радев

Президентът Росен Плевнелиев излезе със серия от критики към наследника си на поста Румен Радев в интервю за Нова телевизия в неделя.

"Притеснителна грешка на нашия държавен глава от Ню Йорк е, че той незнайно защо не посети приема на Европейския съюз в ООН. Нека кажем така: това е твоето семейство, твоето семейство дава прием за целия свят, ти си там, но не отиваш", посочи Плевнелиев.

Според бившия обитател на "Дондуков" 2 Румен Радев няма да може да има така необходимата за България активна позиция в ЕС.

Той допълни още, че когато дадеш на Конституционния съд споразумението с Канада СЕТА, практически разделяш ЕС, който е постигнал толкова трудно споразумение.

Плевнелиев изказа мнение и по темата със закупуването на изтребители. По думите му не е нормално президентската институция и правителството да се замерят с реплики, докато са от двете страни на Океана.

"Когато президентът и премиерът са тук, да бъдат така добри да седнат и да се разберат за самолетите или за корабите. Но когато единият е от едната страна, а другият - от другата на Океана и си разменят реплики... За мен президентската институция губи авторитета си", коментира Росен Плевнелиев.

Плевнелиев се разграничи и от казаното от Радев по отношение на речта на Тръмп, а именно, че с нея той е показал, че това да имаш силна армия и военна мощ е важна предпоставка, за да можеш да правиш ефективна дипломация.

"Изключително притеснен съм от речта на Доналд Тръмп. За първи път в историята на ООН от трибуната американски президент открито заплашва други държави. За мен оръжията и използването на военни технологии е точно обратното на дипломацията. Когато използваш оръжия, това означава, че нямаш аргументи", каза Плевнелиев.

Експрезидентът сподели вижданията си по темата КТБ, като повтори своята теза, че разсекретяването на стенограмите от консултациите в президентството през 2014-а е било грешка.

"Президентската институция стана по-слаба заради факта, че според мен самото разсекретяване на тези стенограми е начин да се завоалира и да се замете истината. Други са компетентните институции, които трябва да излязат пред българския народ и да кажат истината – започвайки с прокуратурата и комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество: къде отидоха тези 3,7 млрд. лв.? Институцията според мен бе въвлечена в един дребен по своята същност сценарий, който ни отдалечи, а не ни приближи към истината къде са откраднатите пари", каза Плевнелиев.

Той се изказа и за провеждащите се в неделя ключови избори за Бундестаг в Германия.

"Историческият мандат за Ангела Меркел тепърва предстои. Няма съмнение, че тя ще бъде преизбрана. По-важното е не дали, а с кого ще трябва да управлява. Има три варианта и всеки един от тях е важен и за бъдещето на ЕС и България", каза Плевнелиев.

Той си спомни и първите години от живота си в ключовата европейска държава.

"Отидох в Германия със скъсани дънки и счупена „Лада“. Няколко години по-късно имах офиси в три немски града и стотици работници. Германия ми подаде ръка като никой друг. Отидох там, без да знам как се прави бизнес и без да бъда бизнесмен. Видях как работят институциите и какво значи солидарност, справедливост и правила", разказа Плевнелиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България