Плевнелиев обеща строежът на "Тракия" да почне на 3 май

Плевнелиев обеща строежът на "Тракия" да почне на 3 май

Конкурсът за избор на строител за втория участък от магистрала "Тракия" ще бъде обявен в официалния вестник на ЕС в четвъртък, а от 18 ноември компаниите ще могат да закупят тръжната документация. Това каза регионалният министър Росен Плевнелиев при откриването на конференция за развитието на инфраструктурата в Югоизточна Европа.

Мисля, че магистрала "Тракия" ще бъде един пример за това как и другите пътни проекти ще трябва да се случват, каза Плевнелиев и допълни: "Дано да не ни премине котка път, защото става дума за международен търг с огромен интерес. Надяваме се всичко на мине както трябва. Имаме подкрепата на Брюксел."

На 11 ноември трябва да завършат публичните обсъждания по оценката за въздействие на околната среда на проекта в десет общини, допълни той.

Строителното разрешение за магистралата ще бъде издадено в края на април, а реалното ѝ изграждане ще започне на 3 май идната година.

В началото на декември пътната агенция ще обяви търговете за лотове 3 и 4 от магистралата.

Плевнелиев каза още, че всички институции, свързани с подготовката на международния търг по проекта, са на мнение, че в условията няма заложени дискриминационни условия. Тръжната документация е изцяло преработена, тя е по-лесна, по-разбираема, по-демократична, допълни министърът.

Предишният търг за 'Тракия" бе прекратен по настояване на ЕК, след като чуждестранни строителни компании се оплакаха, че конкурсните условия дават предимство на местни фирми. Новите документи са съгласувани с браншови и неправителствени организации.

По отношение на изоставащото строителство на магистрала "Люлин" Плевнелиев каза, че до следващата сряда, ще бъде готов окончателният план-график за завършването ѝ, който ще бъде съгласуван и подписан от всички участници в процеса на строителство в това число и с представител на ЕК.

Сред проблемите той посочи ускорената предизборна работа от предишния кабинет по първите пет километра от магистралата, заради което се е наложило да се подменят хидроизолациите на всички мостове по този участък.

В отговор на въпрос ще има ли пътен възел на магистралата в района на село Мало Бучино, за което настоява местното население, министърът каза, че не смята, че за всяко село трябва да се строи пътен възел. Ако някой е обещавал пътен възел, да излезе и да обясни защо го е обещал и какви мерки е предприел, каза министърът.

Жителите на Мало Бучино протестираха миналата седмица, заради това, че "Люлин" няма да е директно свързана със селището, което им било обещано от бившия регионален министър Асен Гагаузов.

Плевнелиев съобщи още, че конкурсът за ръководител на пътната агенция ще бъде стартиран във вторник. Желанието на министъра е да има по-широк достъп до конкурса.

Имаше големи спорове, че ръководителят на агенцията трябва да е пътен строител, аз не съм на такова мнение, защото това е една голяма корпорация, в която след 15-процентните съкращенията работят около 1800 човека, и те имат нужда от някой, който да ги води, и да има качествата на мениджър, и не е чак толкова важно да разбира от пътища, каза министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес