Плевнелиев призова правителството да продължи, а не да спира реформи

Очаква от партиите консенсус за промени вместо “за всяко нещо да се бием и да се разправяме“

Сн. БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев разкритикува в четвъртък правителството, че бави и дори спира важни реформи и призова за постигането на консенсус за реализирането им, независимо от трудните условия и липсата на доверие, в които работи кабинетът. Президентът очаква парламентарно представените партии да се обединят около общи цели заради тежката политическа и икономическа ситуация, в която се намираме, а не да са разделени и постоянно да се “разправят“.

Той се обяви против намеренията на управляващите да замразят увеличението на възрастта и стажа за пенсиониране от следващата година и дори посочи, че пенсионната реформа трябва да бъде продължена. Според него са нужни неотложни реформи и в други сектори като здравеопазването, енергетиката и сигурността.

“Длъжни сме да постигнем консенсус по решаването на политическата криза, в която нацията се намира. Длъжни сме да постигнем консенсус по важни реформи, които трябва да бъдат продължени, а не спирани. Визирам пенсионната реформа – тя не трябва да бъде спирана и замразявана. Тя трябва да бъде продължена. Визирам реформите в здравеопазването, където се наливат 3.5 милиарда лева със съмнителен ефект, а преди 10 години България е давала 1 милиард лева“, заяви Плевнелиев при посещението си на военния полигон край Шабла.

Според президента други важни реформи са свързани с демографските проблеми, сектор сигурност и енергетиката.

“Надявам се много всички политици, включително и правителството, да излязат от ежедневното противопоставяне, от битките, които се водят на всички нива, и да дадат отговори на най-важните въпроси, които народът постави на дневен ред от началото на тази година“, каза президентът.

Плевнелиев коментира, че правителството работи в много трудна и динамична среда – на постоянни протести и на много ниско доверие на гражданите генерално към всички политически партии, политици и институции.

“Икономическата криза в Европа не си тръгва вече пета година, тоест правителството работи и в много тежка икономическа ситуация. Същевременно доверието към институциите, което е ниско генерално, за съжаление води до това, че някои важни реформи, както и постигането на консенсус по най-важните приоритети за държавата, все още не се случват. Не мога да бъда доволен и очаквам, като и самият аз ще допринеса с всяко свое действие именно за това, когато е тежко, и когато е трудно на всички, трябва да има обединение и консенсус по някои важни теми“, каза Плевнелиев.

Той допълни, че трябва да бъде постигнат консенсус и за следващия програмен период 2014 - 2020, за да можем легитимно да управляваме европейските пари.

Плевнелиев очаква партиите в парламента да излязат с декларация по националните приоритети и “да кажат за какво ще се бият и за какво няма да се бият“. “Не може. хем да сме в много тежка икономическа, политическа, демографска и всякаква друга ситуация, хем да сме разделени, разкъсани и за всяко нещо да се бием и да се разправяме“, посочи той.

"2013 г. няма да остане в историята като годината на някой спечелил, някой загубил от политиците. Това е годината на гражданското общество. Имаше протести, те продължават. Хората говорят едни и същи неща, те казват: “В България има мафия, в България има корупция, в България институциите не са ефективни в интерес на гражданите, в България има олигархия. Правителството, всички институции, и аз като президент сме длъжни да адресираме проблемите на нацията и да даваме решения по тях", каза президентът.

"Аз досега не съм употребил думата контрапротестиращи, защото аз не деля протестиращите в България на протестиращи и контрапротестиращи. Всички граждани протестират. Някои за едно, други за друго. Уважавам всеки протест и се опитвам да чуя позитивните послания и смислените идеи на всеки един от протестиращите. От мен може да се очаква като държавен глава да бъда платформа посланията да бъдат чути", заяви още Плевнелиев.

Той очаква, че правителството ще излезе с отчет за свършеното в първите сто дни, който да бъде публичен, така че не президентът да дава своята оценка, а “народът и обществото да направят своята обективна и вярна оценка за случващото се“.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?