Плевнелиев след среща с Гаук: Време е да пратим ДС окончателно в музея

Искам милиони българи да видят какви са били методите на ДС

Росен Плевнелиев и Йоахим Гаук, Сн. БГНЕС

Време е да пратим ДС окончателно в музея, заяви президентът Росен Плевнелиев след среща с германския си колега Йоахим Гаук в Берлин. По време на разговорите си двамата са засегнали и темата за бившите тайни служби на страните от Източния блок.

Както е известно, като ръководител на комисията за досиетата на източногерманските тайни служби Щази, в миналото Йохам Гаук имаше решаващ принос за разкриването на документите и осигуряването на достъпа до тях.

Той е бивш дисидент и протестантски пастор в ГДР, а през 1990 година е избран за депутат във все още съществуващата социалистическа република. Тогава той оглавява парламентарната комисия за разпускане на Министерството на държавна сигурност.

"Президентството е институция, която е свободна от Държавна сигурност, имаме и темата с външнополитическото представителство на България, където аз, като президент, работя за това да нямаме никакви съмнения за връзки с тоталитарното минало на България. Има една интересна идея, която лично аз представих на президента Гаук, а именно в България все още, бъдейки в процеса на трансформация и осмисляйки все още връзките и тоталитарното си минало, както сложихме социализма в музея, така да сложим и ДС в музея. За целта имаме идея заедно с министъра на външните работи и имаме конкретен проект, имаме възможност и ще работим в следващата година и половина, две, за да можем да сложим ДС в един хубав музей и за да може милиони българи да видят какво и как, да осмислим миналото, както и да взимаме съзнателни решения за бъдещето", каза Плевнелиев на брифинг след срещата с Гаук.

"Искам милиони българи да видят какви са били методите, какво е правила ДС, как го е правила и един музей ще ни свърши прекрасна работа от тази гледна точка", коментира българският държавен глава.

Той допълни, че е поканил своя германски колега да посети България. "Това е голяма тема за него, той много пъти е идвал в България в миналото и да сложим заедно ДС в един хубав музей", заключи Росен Плевнелиев.

Идеята за музея бе лансирана още през септември миналата година от държавната агенция "Архиви", но оттогава няма никакво развитие по темата. Предложено бе музеят да се помещава в няколко стаи в сградата на агенцията на ул. "Московска" 5.

От агенцията "Архиви" обявиха, че музеят ще струва приблизително 1.2 млн. лева, но колко точно ще стане ясно след като бъде изготвена концепцията и архитектурния проект за него.

Парите трябва да бъдат осигурени от държавата, тъй като няма възможност да се използват европейски средства.

Щом като президентът обяви официално в Берлин, че стои зад този проект, най-вероятно ще се задвижи и въпросът с финансирането.

Концепцията за създаването на музея се изготвя под шапката на агенция "Архиви" от куратора Весела Ножарова, журналистката Диана Иванова, писателя Георги Господинов и Юрий Вълковски.

Държавата вече финансира и откри Музей на социалистическото изкуство, в който има повече от 150 експонати.

Споделяне

Още от България