Плевнелиев: Всеки здравомислещ човек в Европа трябва да пази и подкрепя ЕС

Дебатът за Брекзит даде импулси за реформи, смята германският президент Йоахим Гаук

Пленелиев и Гаук, сн. БГНЕС
"Всеки здравомислещ човек в Европа, който е научил уроците от историята, трябва да пази и да подкрепя ЕС, този уникален проект за мир", заяви президентът Росен Плевнелиев на среща със студенти и ученици в Софийския университет в рамките на лекцията на президента на Германия Йоахим Гаук на тема "Германия-България - партньори в ЕС" .
 
Плевнелиев отбеляза, че европейският проект е най-доброто, което прогресивната човешка мисъл създаде след "тоталния шок от Втората световна война, когато всеки мразеше всекиго в Европа".
 
Гаук: Защитниците на ЕС не са достатъчно ясни
 
Президентът на Германия Йоахим Гаук коментира от своя страна, че ЕС няма да се разпадне. 
 
Той отбеляза, че много европейци приемат правата и свободите като даденост, но днес те трябва да се борят и да правят компромиси в името на Европа.
 
"Мнозинствата, които приемат Европа по положителен начин, не са достатъчно ясни в своите изказвания и трябва да убеждават гражданите в европейската идея, да им дават национално самочувствие в европейски контекст и да запазят обществата да живеят в мир. Не искаме да имаме разединена Европа с национални граници отново, които ще ни отдалечат един от друг", каза още Гаук. 
 
Той посочи, че националната идентичност трябва да бъде обединена с ново вдъхновение за европейската идея.
 
"Трябва да имаме обща визия и идея, защото поотделно нямаме достатъчно тежест и не можем да конкурираме големи нации като Китай и други по света. Имаме нужда от общ европейски глас, с който да говорим пред партньорите си, заяви Гаук.
 
Той коментира, че в България все още може да се усети нещо от ентусиазма от периода на присъединяване към ЕС пред 2007 година. 
 
Според него едно излизане на Великобритания от ЕС би било загуба за цяла Европа. 
 
"Великобритания бе символ на дълга демократична традиция. Нейният глас повече от 40 години има тежест в Европейския съюз. Едно излизане би било загуба за цяла Европа. Най-доброто нещо в дебата за Брекзит беше самият дебат. Той извади наяве едно недоволство от ЕС, което преди това често оставаше скрито. То даде импулси за реформи", каза Гаук. 
 
Няма противоречие между силен ЕС и силни национални държави 
 
Плевнелиев допълни, че ако искаме на Балканите да има фабрики и работни места, единственото, което трябва да правим е да заздравим основите на ЕС.
 
"ЕС да обхване всички страни, защото само тогава ще има мир, общи правила и ценности и ще дойдат големите стратегически инвеститори", каза Плевнелиев. 
 
Според него няма никакво противоречие между силен ЕС и силни национални държави. 
 
"Тези, които имат голямата дума в ЕС, са лидерите на националните държави. Тези хора, които работят в Брюксел, са всичко друго, но не и символ на бюрокрация, защото тяхната кауза е да създадат платформа всички да се развиваме по едни и същи стандарти и правила, отвъд националните граници. Иначе всяка национална държава остава бедна, защото ще бъде изолирана", отбеляза Плевнелиев.
 
Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?