Плевнелиев: Знам какво е да си подчинен на Съветския съюз и не искам това да се случи отново

Росен Плевнелиев, сн. БГНЕС
"В условията на множество кризи единственият начин за България да гарантира своето благоденствие, безопасност и сигурност, е да бъде член на Европейския съюз". 
 
Това заяви президентът Росен Плевнелиев в рубриката "Глобален разговор" на "Евронюз". 
 
"Знам какво е да не си член на Европейския съюз. Знам какво е да си сам или какво е да бъдеш само подчинен на една световна сила като Съветския съюз. Аз не искам това да се случи отново", посочи още президентът, в отговор на въпрос дали има възможност България да се обърне отново към Русия, ако тя възвърне своята сила, а Европейският съюз бъде в упадък.
 
"България постигна забележителен напредък. Ако погледнете българския БВП, разпределен на човек от населението, преди 15 години България имаше 27 на сто от средната стойност за ЕС. Да, най-бедни сме, но днес ние имаме 47 на сто", посочи президентът.
 
Държавният глава добави, че институциите не могат да спрат българските граждани, които са свободни да пътуват, но "дори така те допринасят много за родината си". 
 
"Ние поддържаме много силен контакт с тях и знаем, че това, което правим в момента за България, ще ги накара да се върнат. Страната се развива и модернизира“, коментира президентът.
 
Росен Плевнелиев подчерта, че най-голямата криза, която може да унищожи всичко постигнато от ЕС, е моралната криза, липсата на солидарност между държавите членки, както и кризата, породена от загубата на идентичност и от ненаучени уроци от историята. 
 
"Миграционната криза е на път да раздели ЕС на Запад и на Изток. Западните страни, които казват: "ние имаме установена демокрация и не можем да се съгласим с някои от страните в източната част на Европейския съюз, които не са готови да приемат бежанци". От друга страна, дълговата и икономическа криза могат да  разделят  европейските държави членки на Север и на Юг“, посочи държавният глава.
 
Росен Плевнелиев заяви, че страната ни ще продължи да бъде част от усилията за следването на обща политика по отношение на мигрантите и за постигането на общо европейско решение. 
 
Президентът беше категоричен, че всички сигнали за прояви на насилие край българската граница към търсещи убежище се разследват от държавните институции. В отговор на въпрос за предприетите от страната ни действия за изграждане на ограда по границата с Турция, държавният глава заяви, че това е  "временно съоръжение, което отговоря на конкретна нужда“.
 
В отговор на въпрос Росен Плевнелиев посочи, че България остава почти изцяло зависима  от доставките на руски природен газ и ще продължи да работи за осигуряването на алтернативни доставки. 
 
"Скоро ще бъде завършена междусистемната газова връзка между България и Румъния. Постигнахме съгласие и с нашите приятели в Гърция за изграждането на междусистемна газова връзка. Един от най-важните двигатели или ускорители на интеграцията е Европейският енергиен съюз“, коментира президентът, цитиран от прессекретариата на държавния глава. 
 
Плевнелиев посочи, че е разтревожен от намесата на Русия в кризата в Украйна, както и от заявените амбиции на една световна сила, която настоява сферите ѝ на влияние да бъдат зачитани. 
 
"Смятам, че това е много погрешна политика, която трябва да остане в XIX век. През XXI век силата на нациите не трябва да се определя на базата на техните армии от войници и ядрени оръжия, а по успеха на обикновените хора“, е позицията на президента Плевнелиев.
 
"Европейската интеграция е процес на модернизация, на възстановяване на върховенството на закона и на борба с корупцията, на изграждането на институции, които да служат на хората, а не на олигарсите“, заяви президентът в отговор на въпрос дали ще продължи да подкрепя усилията на Украйна за постигане на членство в ЕС.
Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?