Пловдивска съветничка се появи с бурка в общинския съвет

Пловдивска съветничка се появи с бурка в общинския съвет

Пловдивската общинска съветничка от Патриотичния фронт Нина Гьошева се появи загърната с черен шал, наподобяващ никаб, на заседанието на общинския съвет в четвъртък. Демонстрацията ѝ е в знак на протест срещу решението на общинския съвет от миналата седмица, с което Пловдив стана първият български град, който отхвърли забраната за носене на бурки.

"Абсурдно е да се носи такова облекло на публични места. От охраната на Общинския съвет никой не ме спря, независимо че лицето ми беше скрито, никой не ми поиска документ за самоличност", коментира Гьошева. След това също необезпокоявана се е подписала в протокола на заседанието.

"Това облекло не е характерно за исляма, който ние познаваме. То е характерно за радикалния ислям, което се носи от хора, привърженици на политическо течение. В България няма мюсюлмани, които носят такова облекло", каза тя.

Появата на Гьошева с никаб предизвика шеговити коментари на нейни колеги.

“Патриот в бурка виждали ли сте?“, запита съветникът от ГЕРБ Гошо Къчков.

От трибуната колегата на Гьошева от ПФ Александър Сиди изчете протестна декларация срещу отказа за забрана на бурките, след което тя свали дегизировката си.

Съветниците от Патриотичния фронт възнамеряват да внесат отново предложението си за забрана на бурките.

Миналата седмица общинският съвет отхвърли предложението на патриотите с 21 гласа "въздържал се", 15 "за" и 15 "против". Забрана вече бе въведена първо в Пазарджик, а след това и в Стара Загора, като вече има и първа наложени глоби за носенето на бурка.

Истерията с въвеждането на подобни забрани от страна на местните власти започна през април, въпреки че реално България няма проблем с бурките. Инициатор на публичния дебат по темата стана главният прокурор Сотир Цацаров, вероятно в опит да спечели "патриотични" симпатии като компенсация на рекордно ниския си рейтинг заради неуспехите в борбата с корупцията.

Патриотичният фронт внесе и законопроект в парламента за забрана на бурките, който ще е тест за съотношението на здравите сили срещу здравия разум.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?