След като ВКС върна делото за ново разглеждане

Пловдивският апелативен съд осъди екскмета на Велико Търново

Румен Рашев получи 2-години условно за неправомерно дадено право на строеж

Снимка: БГНЕС

Пловдивският апелативен съд (ПАС) осъди бившия кмет на Велико Търново Румен Рашев по обвинение, че е превишил правата си, отреждайки право на строеж на строителна фирма.

Делото бе разгледано повторно от втората инстанция, след като през май м.г. Върховният касационен съд (ВКС) го върна на Апелативния съд във Велико Търново, критикувайки го остро, че е мотивирал 3-годишната условна присъда на Рашев със "слухове, догадки и предположения", разказани от негови политически опоненти. След това търновските магистрати си направиха отвод и казусът дойде в ПАС.

Така подсъдимият бивш кмет получи 2 години условно с 4 години изпитателен срок и забрана да заема публични длъжности за 4 години. ПАС потвърждава решението на първоинстанционния съд, който оправда другия подсъдим – бившият главен архитект на Велико Търново Елена Абаджиева, обвинена като съучастник на екскмета.

Рашев бе обвинен, че между 19 април и 10 октомври 2005 г. е превишил правата си в полза на строителната фирма "Илстрой" ЕООД, ощетявайки общината с 423 489 лева, колкото е била цената за право на строеж на общински имот. Върху въпросния парцел компанията е построила 8-етажна сграда.

От съда уточняват, че при повторното разглеждане на казуса на втора инстанция магистратите са изпълнили указанията на ВКС, назначавайки повторна комплексна строително-техническа и архитектурна експертиза и комплексна съдебно-химическа и графологическа експертиза.

"След повторен правен анализ на доказателствата по делото Апелативният съд прие за установено, че подсъдимият Румен Рашев в нарушение на служебните си задължения и превишавайки властта и правата си, в началото, на 19 април 2005 г. е признал със своя заповед за спечелил конкурса участник фирма "Илстрой" ЕООД, чийто идеен проект е в противоречие с решение на Общинския съвет във Велико Търново", добавят от ПАС.

Добавят, че престъплението на Рашев продължава на 25 април 2005 г., когато той е сключил договор за учредяване на право на строеж, в който има предвидени клаузи, позволяващи бъдещо строителство на многофункционална сграда, въпреки че не е имал правомощия да договаря такива условия.

"Впоследствие, на 21 юли 2005 г., умишлено избягвайки нужното съгласуване с Общинския съвет, е дал предписание за изработване на проект за изменение на предназначението на ПУП (подробен устройствен план – бел. ред.), при реализирането на който би могла процесната фирма не само да построи предвидената сграда, без да заплаща право на строеж, но и да се облагодетелства с осигуряването на едно по-малко обезщетение за останалото строителство", информират още от Пловдивския апелативен съд.

Последното действие на Рашев, което магистратите тълкуват като доказателство за вината му, е фактът, че на 10 октомври 2005 г., въпреки "очевидните нарушения в процедурата", той одобрил изменението на ПУП от изрично отреден "за спорт и атракции" в "за обществено обслужване и жилищни нужди".

"Последното е позволило финализирането на започнатия строеж по най-изгодния за фирма "Илстрой" - или респективно най-неизгодния за общината - вариант, без да се заплаща отстъпено право на строеж върху построената многофункционална сграда с жилища и офиси, както и непълно обезщетение", обобщават магистратите.

Решението им не е окончателно и може да се обжалва или протестира пред ВКС в 15-дневен срок. При предното разглеждане на казуса на трета инстанция, върховните съдии стигнаха до извода, че е възможно някои от показанията срещу Рашев да целят неговото лично и професионално дискредитиране чрез създаването на негативен образ, и то на чисто политическа основа.

"Ако съдът като колегиален орган, респективно всеки отделен член на решаващия състав, не е бил в състояние да се дистанцира в достатъчна степен от "ноторно известните" в града слухове, догадки и предположения във връзка с инкриминираните събития и участниците в тях, в случая очевидно обагрени и с немалка доза политически пристрастия и аргументи, оставайки неподвластен на всякакви извънсъдебни внушения и влияния, да приема за доказана по делото само онази фактология, която се основава единствено на доказателствата, и то събрани по надлежния процесуален ред, той е следвало да упражни правомощията си и използва съответните уредени в НПК механизми при евентуалното наличие на основание за отвод", записа ВКС в мотивите си за връщане на делото на втора инстанция през май 2012 г.

Ставаше въпрос за показанията на шестима свидетели, голяма част от тях общински съветници от листата на основен политически опонент на Рашев (кандидат за кметския пост от СДС - бел.ред.). Според върховните магистрати в първото решение на ПАС липсваше цялостен анализ на доказателствата по делото, "а мотивите към осъдителната присъда изобилстват от заместващи ги предположения, съждения и умозаключения с недопустим съдебен тон, от които прозира очевидна и недвусмислена предубеденост".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?