Почина известният френски историк медиевист Жак льо Гоф

Жак льо Гоф

На 90-годишна възраст в Париж във вторник почина известният френски историк и специалист по средновековна история на Западна Европа Жак льо Гоф, съобщиха информационните агенциии.

През дългогодишната си научна и популяризаторска кариера Льо Гоф се старае да промени представата за Средновековието като за тъмен и назадничав период от историята, като застъпва тезата, че тогава са се поставяли основите на модерната западна цивилизация, пише в негов портрет Франс прес. Той е сред представителите на т.нар. нова историческа наука (школата "Анали") – различен метод на историческо проучване, концентриращ се не върху политическите фигури и събития, а върху манталитета и антропологията на хората.

Извън университетските аудитории Льо Гоф води седмично предаване за история по общественото радио "Франс кюлтюр" и работи като консултант на филми, включително върху адаптацията на "Името на розата" по Умберто Еко от 1986 г.

Роден на 1 януари 1924 г. в югоизточния френски град Тулон, той учи в най-добрите университети, преди да започне да преподава в и впоследствие да оглави висшето парижко Училище за хуманитарни науки EHESS. Льо Гоф е главен редактор на влиятелното научно списание "Анали за икономическа и социална история".

Сред многобройните му книги има изследвания на интелектуалци, банкери и търговци от Средновековието, биография на френския крал Луи IX.

"Трансформирайки възгледите ни за Средновековието, вие променихте начина, по който подхождаме към историята". С тези думи през 2004 г. на Льо Гоф е връчена престижната награда за история на д-р Алфред Хайнекен, присъждана от Холандската кралска академия на науките и изкуствата. Журито на академията го описва като "без съмнение най-влиятелния жив френски историк в наше време".

Като млад изследовател в Прага Льо Гоф преживява комунистическия преврат в Чехословакия през 1948 г. и през целия си живот е чест коментатор на актуалните събития, убеден проевропеец и агностик с леви възгледи.

Споделяне

Още от Общество

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?