Почина легендарният боксьор Мохамед Али

Легендарният американски боксьор Мохамед Али почина в болница във Финикс, щата Аризона, съобщиха световните агенции.

"След 32 години борба срещу болестта на Паркинсон Мохамед Али почина на 74-годишна възраст" в нощта срещу събота, обяви неговият говорител Боб Гънел, цитиран от Франс прес.

Бившият световен шампион по бокс за професионалисти в тежка категория бе хоспитализиран в четвъртък заради дихателни проблеми.

Първоначално Гънел заяви, че се налага Мохамед Али да остане за кратко в болница, но впоследствие се оказа, че здравословните проблеми на спортиста са сериозни.

Най-известният боксьор в историята ще бъде погребан в родния си град Луисвил, щата Кентъки, съобщи неговият говорител, без да посочи дата.

Касиус Клей се ражда на 17 януари 1942г. в Луивил, щата Кентъки. Приема името Мохамед Али заедно с исляма, малко след като печели първата си световна титла в тежка категория през 1964 година.

Едва на 22 години тогава той побеждава Сони Листън. Три години по-късно Али е лишен от пояса си заради нежеланието да се яви пред наборна комисия и да се бие във войната във Виетнам. "Никой от Виетконг никога не ме е наричал негър", е емблематична фраза на Али от това време.

С характерния си "танцуващ" стил и светкавични юмруци – летя като пеперуда, жиля като пчела, както го описваше той – Али се бе обявил за "най-дръзкият, най-красивият, най-върховният, най-научният, най-умелият".

Но той също така казваше, че човек никога не бива да забравя откъде е дошъл и в какво наистина вярва.

Споделяне