Почина мулти творецът Слав Бакалов

Почина мулти творецът Слав Бакалов

На 74-годишна възраст почина майсторът на редица изкуства Слав Бакалов. Тъжната новина дойде от Съюза на българските филмови дейци (СБФД) в четвъртък.

Той бе режисьор, художник, скулптор, аниматор, сценарист и писател,

Отличен с многобройни награди, най-престижната от които е "Златна палма" от Кан, за анимационния филм "Женитба", чийто сценарист и режисьор е Бакалов, а заедно с Румен Петков са негови художници. Бакалов създаде забележителни творби, белязани от индивидуален артистичен стил и оригиналност, припомнят от СБФД.

В историята на българската анимация Слав Бакалов ще остане като ненадминат майстор, чието ярко дарование вдъхновяваше поколения млади творци и завладяваше въображението и сърцата на публиката.

От 1990 година обаче той се отдава изключително на живописта и има над 40 изложби в страната и в чужбина

Роден е на 6 юли 1945 година в София. Завършва Софийската художествена гимназия (1964) и специалността "Живопис на анимационни филми" в Националния институт по кинематография в Москва (1974). Ръководи основаната от него студия "Каданс" за анимационни филми към киноцентъра "Бояна" от 1988 г. до 1990 г., където създава над 55 ленти.

Поклонението е на 19 октомври 2019 г. от 14:00 ч., в църквата "Възнесение Господне", на бул. "Ситняково", срещу румънското посолство у нас, допълват от съюза.

Споделяне

Още от Общество