Почти всички блокирани от епидемията в чужбина европейци са прибрани у дома

Почти всички блокирани от епидемията в чужбина европейци са прибрани у дома

Почти приключи репатрирането на европейците, намирали се извън ЕС в момента на затваряне на границите, заради мерките срещу разпространението на коронавируса. Това заяви в събота ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, цитиран от Франс прес.

В кулминационната точка на световната здравна криза близо 600 000 граждани на ЕС не са можели да се върнат в Европа и са били блокирани в чужбина, отбеляза върховният представител по външната политика, цитиран от в. германския "Велт".

"На 1 май бяхме върнали над 550 000 европейци при семействата им", което означава над 90 на сто, подчерта Борел.

"Ще продължим да работим, за да помогнем на 10-те на сто от европейците, които все още не са се качили на обратните полети", обеща той, като отбеляза, че мащабната операция по репатриране показва, че "ЕС може да реагира бързо и ефикасно в непредвидени ситуации и да помага на гражданите си".

Връщането на 50-те хиляди оставащи европейци обаче остава сложно, отбелязва в. "Велт", като посочва примера с Мароко, чиито власти не дават разрешение за приземяване. Други страни са Филипините, Камерун и Индия, в които достъпът до летищата е труден поради засилени ограничителни мерки.

Споделяне

Още от Коронавирус

Как да се подходи с новата детска болница?