Подготвя се временна забрана на строителството в Иракли

Подготвя се временна забрана на строителството в Иракли

Министърът на околната среда и водите подготвя временна заповед за забрана на строителството в района на Иракли. Това съобщи в четвъртък Джевдет Чакъров (ДПС) в отговор на въпрос ще издаде ли заповед, подобна на тази за Кресненското дефиле, за да се предпазят потенциалните места от мрежата НАТУРА 2000, намиращи се на територията на Иракли, докато се уточнят техните граници.

Нашата цел е този казус да бъде огледан от всички страни и аспекти в контекста на това, което се случва по цялото ни Черноморие, каза министърът пред журналисти преди правителственото заседание в четвъртък.

Ден преди това общественото сдружение в защита на Иракли се опита да проведе среща с представители на ековедомството и на инвеститорите от “Суис пропъртис”. Министър Чакъров не дойде, а управляващият директор на компанията инвеститор Стоян Захариев заявил директно, че няма интерес да участва в срещи с обществеността.

На обсъждането присъства само един служител от МОСВ, при това неофициално, за да чуе какви са нагласите на събралите и да декларира, че министър Джевдет Чакъров ще направи всичко необходимо, за да спре строителството.

Ангажираните в спасяването на девственият плаж на Иракли, един от малкото останали по българското Черноморие, обвиниха директно МОСВ в конфликт на интереси. Те посочиха, че заместник-министърът на екологията Любка Качакова е придобила 3789 кв.м. земеделска земя в землището на с. Емона, където попада и местността Иракли. Качакова също имала инвестиционен интерес за строителството на ваканционен комплекс в този район.

Министър Чакъров обеща да провери сигнала и да оповести резултатите до края на седмицата. Той също така очаква от Качакова декларация за конфликт на интереси.

Качакова купила терена преди да заеме държавния пост

Няколко часа по-късно Качакова отговори с писмо на министъра, че е купила въпросния парцел през 2004 г., когато не е заемала никаква държавна длъжност и затова не би могла да се възползва от служебното си положение.

Имотът в местността “Палеорти”, землището на с.Емона е купен от физически лица - Венера и Кирил Асенови, които са свидетели на брака ми, пояснява заместникчака на Чакъров в писмото, изпратено и до Mediapool. Така и цената от 4 хил.лв. за 3,8 дка е напълно разбираема, заради близостта между двете семейства и не накърнява ничии интереси, заявява още Качакова. Тя твърди, че този парцел никога не е бил държавен или общински. Пред Mediapool тя  коментира, че не е напълно наясно къде точно се намира съответния терен, но е останала с убеждение, че местността “Палеорти” се намира от другата страна на нос Емине и няма общо с местността Иракли.

В писмото си Качакова поиска от министър Чакъров да бъде освободена от срещите и колегиумите в министерството, когато ще се обсъжда бъдещото на строителството в Иракли, за да бъдат избегнати спекулации по темата. Качакова уточни, че въпросът с Иракли никога не е бил поставян за решение на колегиум, а само за обсъждане и от водения протокол може да се види, че и досега тя не е вземала никакво становище по въпроса.

РИОС – Бургас са си затворили очите

От екологичните организации “За Земята” и “Балкани”, които се включиха в подкрепа на инициативата, поясниха, че ще поискат от МОСВ да преразгледа решенията на бургаската районна инспекция по околна среда (РИОСВ), която неправомерно е одобрила промяната на предназначението на по-голямата част от парцелите, които ще се включат в бъдещия ваканционен комплекс без да имат доклад за въздействие върху околната среда. Според Закона за опазване на околната среда, когато земеделски земи или такива от горския фонд са над 10 дка и променят статута си в устройствена територия, задължително трябва да имат и екологична оценка, която да се обсъди публично.

Екоорганизациите уточниха, че РИОСВ - Бургас в по-голямата част от случаите си е затворил очите, одобрявайки инвестиционен план за строителство на терен, който е над 10 дка.

Министър Чакъров поясни, че вече е поискал съдействие за спиране на инвестиционните намерения в местността Иракли от Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), Държавната агенция по туризъм и Националното сдружение на общините в България.

Представителите на сдружението “Да спасим Иракли” съобщиха, че МРРБ е одобрило подробния устройствен план (ПУП) на ваканционното селище на “Суис пропъртис” и кога ще започне строителството в тази зона зависи единствено от община Несебър, чийто главен архитект трябва да издаде заповед за строителство. Кметът на общината Николай Трифонов се опитва да забави максимално процеса на урбанизация, но той не може да го бави дълго време без законово основание.

Евентуален конфликт на интереси и при главния архитект на София

Несебърският кмет може да издаде временна заповед за строителство, ако има проблеми с одобрението на подробния устройствен план (ПУП) за строителството в тази зона. Ако този ПУП е одобрен преди арх. Петър Диков да заеме поста главен архитект на столицата, се появява и още един конфликт на интереси. Защото арх. Диков участва в сдружението с нестопанска цел “Иракли”, регистрирано в Софийски градски съд близо седмица след като е назначен на новия пост (8 февруари т.г.). Преди това той ръководеше Националния център за териториално развитие МРРБ, през който именно минаваха за одобрение и плановете за строителство на курортите.

Докато обществото се гневи на правителството обаче, инвеститорите “Суис пропъртис” продължават да продават. Справка в Интернет страницата им показва, че освен двете продадени къщи, вече са продадени и 5 апартамента, а други три са резервирани.

Сдружения ще сезират ЕК за погазване на екозаконите у нас

Екологичните организации  Българска фондация "Биоразнообразие", Българско дружество за защита на птиците, Сдружение за дива природа "Балкани", Зелени Балкани и WWF Дунавско-Карпатска програма България ще сезират Европейската комисия за непрекъснато погазване на екологичните закони у нас. В четвъртък те заявиха, че решението на Върховния административен съд (ВАС) за строителство на ваканционен комплекс в защитената местност “Камчийски пясъци” застрашава статута на 250 защитени природни обекта у нас.

Местността "Камчийски пясъци" съчетава дюни и лонгозни (заливни) гори, които са уникални за Европа и се срещат само в България, Турция и Грузия, уточниха еколозите.

При предишното правителство фирма “Рийс интернешънъл” е придобила около 400 дка земи от защитената местност. Кабинетът е обявил тази територия от публична в частна държавна и след това е продадена. Опитите местността да бъде обявена повторно за защитена са обжалвани в съда от ощетената фирма "Рийс интернешънъл" ЕАД. От своя страна ВАС също пропуска да отчете в решението си важни документи, които дават законовото основание да бъде издадена такава заповед за обявяване на територията  в защитена.

Преди ден от МОСВ заявиха, че ще обжалват решението на тричленния състав на ВАС пред по-висшата инстанция.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?