Докладът на Софийския градски съд за 2011 година сочи

Подслушването не намалява, увеличават се фалитите

Подслушването не намалява, увеличават се фалитите

Подслушването в България не е намаляло през 2011 година, въпреки множеството скандали със СРС-та през годината и показните инициативи на управляващите и висшите магистрати, показват данните от годишния доклад на Софийския градски съд, публикувани в сряда. Статистиката разкрива безкритичността на председателя на съда Владимира Янева и упълномощените от нея заместници за разрешване на СРС-та, защото са постановени едва 2 отказа за подслушване на прокуратурата и МВР.

На този фон за 2011 година е разрешено използването на специални разузнавателни средства в 6008 случая. През 2010 година, която роди скандала "Мишо Бирата" и рекордно високия брой подслушвания, властите получиха от съда почти същия брой разрешения за СРС – 6213. Ефективността на подслушването леко се увеличава като в 14% от случаите те са послужили за доказателства пред съда на фона на 12% през 2010 година.

За по-малко от година на поста председател Владимира Янева се забърка в два скандала със СРС-та, но те очаквано не са отбелязани в доклада ѝ. Както Mediapool писа, тя е упълномощила заместника си Николай Димов да разрешава СРС-та, въпреки че той е административен съдия и няма как да познава материята като колегите си от наказателното отделение.

После Mediapool разпространи скандално писмо на Янева до МВР и ДАНС, в което съдийката съветва службите как да манипулират статистиката за подслушванията, за да се намали общия брой на СРС-та. По този случай магистратът бе привикан да дава обяснения пред Народното събрание.

Данните на Софийския градски съд за СРС-та могат да послужат като представителна извадка за цялата система. Съдилището издава над 1/3 от всички разрешения за провеждане на конспиративни мероприятия от службите.

"Основните черти, характеризиращи дейността на СГС през 2011г., са постигане на висока ефективност, независимост, прозрачност, отговорност на правораздаването и действия свързани с осъществяване на по-голямата информираност на обществеността за работата на съда на фона на значителното увеличение броя на новообразуваните дела и непроменена кадрова обезпеченост", се казва в уводните думи на Владимира Янева към доклада.

Обезпокояващи са и данните за непрекъснатото увеличение на производствата за обявяване в несъстоятелност. Фалитите се увеличават вече трета поредна година и достигат 439 само за района на Софийския градски съд. През 2010 година производствата са били 321, а през 2009 година – 242.

Продължават да се задълбочават и проблемите с натовареността на съдиите в СГС, като броят на новопостъпилите дела се е увеличил с близо 20%. Докладът сочи, че най-честата причина за забавянето на съдебните производства е липсата на свободна съдебна зала. Въпреки че този проблем е валиден за всички колегии в съда, има огромна разлика в приключените дела между наказателното (88%) и гражданското отделение (под 50%).

"Независимо от тази натовареност съдиите от СГС са работили качествено, делата в по-голямата си част са решавани в разумни срокове и при повишена ефективност", заявява Владимира Янева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?