Градската прокуратура иска по-рядко подслушване, но все по-често постоянен арест

"Станахме основен донор на специализираните структури", оплака се Николай Кокинов

Градската прокуратура иска по-рядко подслушване, но все по-често постоянен арест

Софийската градска прокуратура (СГП) отправя все по-малко искания за специални разузнавателни средства (СРС) до съда, но все по-често държи обвиняемите да прекарват дълго време зад решетките. Това става ясно от отчета на СГП, представен във вторник от градския прокурор Николай Кокинов.

Според данни за 2011 г., подчинените му са поискали 1622 пъти СРС-та, като са получили одобрение в 1618 от случаите. За сравнение през 2010 г. са регистрирани 3664, а за 2009 г. - 2545 разрешения от съда.

"Намаляването се дължи на обществената полемика по темата, натискът на ръководството на прокуратурата, създаването на регистър на СРС, както и задължението всички искания да бъдат прегледани от мен преди да бъдат внесени в съда", коментира накратко Кокинов.

Ефективността, с която СГП успява да стигне до годни доказателства чрез подслушване, които да представи пред магистратите, достига около 20% (общо 326 веществени доказателствени средства). Въпреки тенденцията прокуратурата да не отправя толкова искания за СРС, всъщност броят на подслушванията през м. г. не е отбелязал особен спад.

Това личи от огласения миналата седмица отчет на Софийския градски съд, според който използването на СРС-та е било разрешено в 6008 случая – с около 200 по-малко от предходните 12 месеца. От всички тях при едва 800 е имало открити веществени доказателства.

Съвсем друга е ситуацията с исканията за налагане на постоянни мерки за неотклонение на обвиняемите. Там се запазва устойчивата практика градските прокурори да желаят основно арест за заподозрените по делата си. За м. г. СГП е поискала постоянно задържане 260 пъти, като в 205 от случаите, съдът се е съобразил. През 2010 г. тези искания са 242, а през 2009 г. - 215.

За нагласата на обвинителите недвусмислено говори и статистиката, че за цялата 2011 г. зад решетките са били вкарани 280 обвиняеми, докато втората по тежест мярка – "домашен арест" е била определена на едва двама.

Кокинов обърна сериозно внимание на свръхнатоварването в СГП, като посочи, че през м. г. 70 негови подчинение са работили по общо 20 070 броя преписки, като новообразуваните са 18 435. Решени са били 18 940. Общият брой на наблюдаваните досъдебни производства е 4581, като приключени са 2166. Един прокурор средно е наблюдавал 65.4 досъдебни производства.

По думите му ситуацията се влошава и заради сериозното текучество на обвинители към върховните прокуратури и специализираните структури. Освен това близо 40% от обвинителите в СГП са командировани от други прокуратури.

"Станахме основен донор на специализираните структури", оплака се Кокинов и добави, че преди последните поправки в НПК се е наложило "да разкрия допълнителна автомобилна линия до специализираните органи", чрез която всекидневно да пътуват колегите му, които довършват разследванията срещу организирани банди, които вече са подсъдни на спецсъда.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?