Поетите Борис Христов и Иван Теофилов със специален приз от портал "Култура"

Поетите Борис Христов и Иван Теофилов със специален приз от портал "Култура"

Писателките Весела Ляхова и Теодора Димова, изследователите Александър Кьосев и Иван Еленков, както и поетите Борис Христов и Иван Теофилов са носителите на първите годишни награди на Портал "Култура", които се дават за принос в областта на културата и хуманитаристиката.

Учредените през тази година от фондация "Комунитас" призове са разделени в три категории -  проза (сборник с разкази, повест, роман), хуманитаристика, както и специална награда за цялостно творчество или изключителен принос в областта на прозата, поезията, драматургията и хуманитаристиката.

Във всеки раздел се присъждат първа и втора награда от 5 хил. и 3 хил. лв. съответно. Предпочетените автори и техните произведения са избрани от жури в състав Тони Николов, проф. Калин Янакиев, Деян Енев, проф. Божидар Кунчев и Андрей Захариев.

Така първите носители на наградата в областта на прозата са Весела Ляхова, която е спечелила симпатиите на журито с романа си "Бежанци”, издаден през миналата година от издателство "Жанет 45”, и Теодора Димова заради романа ѝ "Влакът за Емаус” ("Сиела”, 2013). Първата дама е отличена за силата на художественото внушение, с което пресъздава "бели полета” от драматичната балканска история, а втората – за голямото художествено майсторство, с което разработва темата за пътуването през живота, срещата ни с вярата и любовта.

В категория Хуманитаристика първа награда получава изследването на Александър Кьосев "Караниците около четенето” ("Сиела", 2013) за сериозен научен принос в интердисциплинарното осмисляне на практиките на четенето. В същата категория втора награда се присъжда на изследването на Иван Еленков "Труд, радост, отдих и култура” (Център за академични изследвания, ИК „Рива”) за сериозен принос в изучаването на идеологическото моделиране на всекидневието през епохата на комунизма.

Голямата специална награда за цялостно творчество се присъжда на поета Борис Христов за изключителния му принос към българското слово и самоотдаването на истината. Специална награда получава и "Митология на погледа” (ИК „Хермес”)  от Иван Теофилов за фрагментарното изящество на неговите "предизвикани записки” и преводи, посочват от портал "Култура".

Споделяне

Още от Общество

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?