Полека страната се съвзема от снежния хаос

Все още има около 200 селища без ток, намаляват непочистените пътищата

Спрелият снеговалеж в повечето региони позволи на страната да започне да се съвзема в понеделник привечер от хаоса, предизвикан от затворените автомобилни пътища и жп участъци и спрелия ток, заради бурите, падналите клони и дървета и изпочупени електрически стълбове в неделя. След като в неделя хиляди селища бяха без ток, в понеделник по обяд те бяха сведени до 400, а привечер без електричество все още са около 200 населени места.

Снежната покривка в Габрово стигна метър, но най-тежко бе положението в областите Велико Търново, Русе, Силистра. На места там продължават да се появяват вторични аварии в електрическата мрежа, заради силните виелици. Продължават и проблемите на места в област Враца.

Понеделник бе неучебен за 544 училища в различни региони заради непочистените пътища. До късния следобед остана затворено движението в три жп участъка заради огромни преспи, образувани от снегонавявянията и паднала скална маса, но после бяха решени всички проблеми по релсовия път. На места преляха реки, крайните квартали на Крумовград бяха залети, няма обаче опасност от преливане на язовирите, стопанисване от "Напоителни системи", съобщиха от държавното дружество.

Така в Североизточна България без ток към 17 часа остават 17 000 клиенти в 122 населени места. Най-много са потърпевшите в област Велико Търново, където 34 селища все още нямат електрозахранване, в Шумен – 26 села , в Добрич – 23 населени места, в Търговище – 17, Силистра – 12, Габрово – 7, а в област Русе, където в неделя на практика имаше ток на много малко места, вече само в 3 селища все още не е възстановено електроподаването. Екипите ще продължат да работят до късните часове през нощта до възстановяване на електрозахранването навсякъде, заявиха от "Енерго-Про".

В Западна България към 17 часа само в 40 селища продължават проблемите с електрозахранването, докато ден по-рано 400 населени места бяха на студено и тъмно в студа, съобщиха от ЧЕЗ. В Югоизточна България към 18 часа ток няма в 18 села и махали, от което са засегнати около 4416 клиенти. Аварийните екипи на ЕВН имат да сменят 20 счупени стълба, които създават проблеми. Компанията е осигурила дизелови генератори за ток в три села – сливенското Дъбова, пловдивското Трилистник и айтоското Дрянковец

Все още има затворени пътища в Североизточна България

И в понеделник вечерта има затворени за движение пътища, други са разчистени, но по тях е забранено преминаването на камиони над 12 тона. До ранния следобед бе спряно движението по пътя Русе-Разград, където имаше големи снегонавявания и множество изоставени закъсали предишния ден автомобили, които трябваше да бъдат преместяни, за да не пречат на снегорини. Вече леки коли могат да минават, но не и тирове На околовръстния русенски бул."България" се извиха опашки от камиони, пътуващи в посока Бяла, където също имаше ограничение за движение. В града и общините Две могили, Иваново, Сливо поле и Ветово ще бъдат пратени още почистващи машини.

В Шуменско бяха отворени пътищата и възстановено движението на автомобили. Остава затворен пътят Силистра-Добрич. Сутринта пожарен екип с верижна техника евакуира деветима възрастни и две деца от четири леки коли на пътя Ситово – Силистра, които са били настанени в общината. Оказана е помощ и на други четирима водачи, пътували в посока Кайнарджа. Пожарникари са превозили и бременна жена от Кайнарджа до Силистра, съобщиха от МВР.

Отменено е бедственото положение за община Смолян. Остава в сила обявеното частично бедствено положение за общините Мугла, Киселчево и Горна Арда. Обявено е бедствено положение за територията на община Самуил. Затруднен е достъпът до селата Голям извор, Ножарево, Хърсово, Владимировци и Кривица.

Жп мрежата вече е проходима

Към 19 ч., железопътната инфраструктура е проходима и вече няма затворени за

движение жп участъци, след като по-рано през деня, заради навявяния на снега, паднала скална маса и проблеми с контактната мрежа от паднали дървета, бяха спрени влаковете в участъците Мост – Кърджали, Комунари – Шумен и Дулово – Силистра. Последният участък, където имаше огромни преспи, бе почистен от изпратен от Русе роторен снегорин, съобщиха от Националната компания "Железопътна инфраструктура". Все още обаче са възможни закъснения на влаковете, особено при дългите дестинации.

От "Напоителни системи" съобщиха, че няма опасност от преливане на големите язовири, които са запълнени на 50-70 процента от обема си, а останалите се следят и при нужда се изпускат. Повредени диги има по поречието на р. Харманлийска при село Динево, Област Хасково и по поречието на р. Места при село Блатска, Област Благоевград. Те не представляват опасност за населението и инфраструктурата.

Принудителна ваканция

Заради усложнената обстановка 544 училища в страната останаха затворени в понеделник. В някои от тях няма да се учи и във вторник, а в Русенско ваканцията ще продължи до 20 януари, освен в областния град.

Поради преливане на река Харманлийска в района на село Динево бяха наводнени 32 къщи.

В Габровска област бяха затворени всички третокласни пътища за тежкотоварни автомобили над 12 тона. Ограничено е движението по пътя София - Бургас в участъка Сливен - Гурково. Забранено движението и по пътищата Кубрат - Русе, по цялата линия Исперих - Силистра. Затворени за движение са пътищата Шипково - Рибарица, Деветаки - Брестово, Горан - Владиня и Ловеч - Горан. Републиканската пътна врежа е почистена, продължава обработването на третокласитге пътища.

Синоптици подчертават, че януари е най-студеният месец от годината и е нормално времето да е облачно, мъгливо, да има нахлувания на студен въздух и снежни виелици, особено в Северна България. През януари са регистрирани и най-ниските температури в повечето райони на страната.

Споделяне

Още по темата

Още от България