Политическите реакции по случая "Бююк": Грозен абсурд и нарушени закони

Случаят с екстрадирането на турския гражданин Абдуллах Бююк скандализира част от политическия спектър. От списъка на осъдилите действията на правителството очаквано отсъства ГЕРБ и изненадващо - двете обявили се за най-големи опозиционни партии – БСП и ДПС.

Депутатите от Реформаторския блок Радан Кънев и Гроздан Караджов коментираха в профилите си във Фейсбук казуса. Караджов заявява, че го е срам да живее в държава, която експулсира човек в страна, където го очакват политическа репресия и най-вероятно смърт. Малко след него лидерът на ДСБ Радан Кънев написа, че правителството нарушава собствените ни закони, за да угоди на Турция.

"Грозен абсурд е нашето правителство да нарушава собствените си закони, за да угоди на втвърдяващия се личен и вече еднопартиен режим в Турция. Напомня ми на случая от преди три години, когато кабинетът "Орешарски" търсеше от Москва съвет как да наруши европейските закони", написа в социалната мрежа лидерът на ДСБ.

"И да, знам - ще питате какво е отношението ми към репортажите на Касим Дал от Истанбул. Отношението ми не е положително. Явно оценката ни за събитията в Турция сериозно се разминава. Но по-важното е, че не можем, нямаме право на различно отношение към нарушаването на българския закон от българската държава", допълва Радан Кънев.

"Срам ме е, че живея в държава, която може да експулсира един човек в страна, където го очаква политическа репресия и най-вероятно смърт. Срам ме е, че управляващите държавата ни погазват закони и човешки ценности и се поддават на турския рекет. Няма друга държава в ЕС и извън него, която да е предала на Турция заподозрян в някакви простъпки нейни гражданин, без да са ѝ представени солидни доказателства за неговата вина. Срам ме е, че собствените ни управляващи нямат доблестта да поемат отговорност за своите решения и да обявят истинските си мотиви, а шикалкавят, лъжат и мажат", написа пък Гроздан Караджов.

Темата бе коментирана и от независимия депутат Велизар Енчев. "Решението на българското правителство за предаването на Република Турция на турски политически емигрант е национален позор, който петни честта на българската държава", заявява той.

"Премиерското оправдаване на незаконната екстрадиция с турската заплаха за бежанска вълна към българо-турската граница доказва унизителната зависимост на Бойко Борисов от Реджеп Ердоган. Затова отговорността за този национален позор е не на МВР, а на неговия реален ръководител – министър-председателя на Република България", се казва още в писмото на Енчев.

От името на партията си "Българската пролет" той предлага опозиционните партии в парламента да излязат с обща декларация, осъждаща позорния акт на правителството, както и да поискат вот на недоверие заради правителствената политика в областта на вътрешната сигурност.

Междувременно кандидатът за президент на националистите от Патриотичния фронт и Атака Красимир Каракачанов поиска свикване на Консултативния съвет по национална сигурност, при президента. Цитиран от "Дневник" той казва, че е изпратил писмо до президентът Росен Плевнелиев с искането си. "Да изслушаме премиера и службите и да се излезе с категорична позиция, че не може да се поддаваме на шантаж от Турция, че ще ни пуска бежанци", призовава Каракачанов, който ще се кандидатира за президент. Иначе той е съгласен с премиера Бойко Борисов, че има заплаха и смята, че за това трябва да се вземат превантивни мерки.

Другият съпредседател на Патриотичния фронт и лидер на НФСБ Валери Симеонов пък обяви, цитиран от "Фокус", че не очаква президентът да стори нещо по темата, затова консултативният съвет трябвало да се проведе при премиера.

Симеонов смята, че действията на институциите по случая Бююк са били прибързани и ги окачествява като "позорно петно".

"Законът за чужденците забранява екстрадирането на хора, за които има риск за техния живот, за тяхната свобода, нарушаване на техните права, изтезания, репресии. Турция се превръща точно в такава държава на репресиите, страна от диктаторски тип, държава, в която свободата на личността е поставена под въпрос”, заявява още Симеонов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?