"Политико": Австрия свърши мръсната работа на Меркел

"Политико": Австрия свърши мръсната работа на Меркел

Решението на Австрия да ограничи приема на бежанци се приема в Германия и в Европа като още един знак за нарастващата изолация на канцлера Ангела Меркел, В действителност обаче този ход може да е най-добрата новина, която Меркел получава от много време насам, пише изданието "Политико".

Ако Австрия успее да затегне южната си граница със Словения, тя неизбежно ще задуши потока от бежанци, влизащи в страната по техния път на север, който е между 2000 и 4000 души дневно.

Това означава, че и в Германия ще дойдат по-малко хора.

Топ приоритет на Меркел е да намали броят на бежанците, които търсят убежище в Германия.

Въпреки че мнозина германци бяха склонни страната да приеме 1 млн. бежанци, които пристигнаха през 2015 година, повечето германци се притесняват, че страната не може да управлява подобен наплив и тази година.

Меркел отговори, като обеща да се постигне "значително намаляване" на броя им през следващите месеци.

Проблемът обаче е, че нищо от това, което тя опита досега, не проработи. Германският лидер повтаряше важността на споразумението между ЕС и Турция през ноември, което има за цел да спре бежанците да влезнат в ЕС.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви тази седмица, че екшън-планът с Турция, въпреки че е обещаващ, все още не дава плодове.

Очаква се Меркел да поднови искането си към турския премиер Ахмет Давутоглу Анкара да удвои усилията си, за да подобри условията, при които са настанени сирийците в Турция и да засили морската си граница с Гърция.

Но при положение, че Турция е изправена отново пред вътрешния конфликт с кюрдските сепаратисти, е трудно да се види защо тя би направила приоритет решаването на европейската бежанска криза. Още повече, че помощта от 3 млрд. евро, която ѝ обеща Европа, все още не е пристигнала.

Друг стълб на плана на Меркел - да се осигурят външните граници на ЕС с нова европейска гранична служба, може да отнеме месеци, ако не и години.

В действителност Европейската комисия все още дори не е успяла да създаде обещаната мрежа от "горещи точки" в Гърция и Италия, за да регистрира бежанците.

Междувременно съпротивата в други страни от ЕС да приемат търсещите убежище принуди германския лидер да изостави надеждите за "справедливо разпределение" на бежанците в целия блок.

Тук отново решението на Австрия може да помогне.

За най-голяма тактическа грешка на Меркел в кризата може да се смята, че повярва в това, че други европейски страни ще подкрепят Германия, след като се съгласи да приеме хиляди от бежанците, които бяха блокирани в Будапеща в началото на септември.

Меркел заяви, че чувства хуманитарно задължение да гарантира преминаването на бежанци в Германия, но решението ѝ позволи на останата част от Европа да остави проблема на плещите на Берлин.

Ако Австрия спре свободния достъп на мигрантите, те отново ще бъдат блокирани в страните по балканския маршрут. Това ще предизвика ефекта на доминото и ще доведе до затваряне на границите от Македония до Словения. Скопие вече обяви, че ще затвори границите си.

Ако това положение остане, Гърция – страната, в която пристигат повечето бежанци, отново ще поеме основния товар на кризата .

Това изглежда е намерението на Австрия. Австрийските лидери не крият своето разочарование, че Гърция придвижва бежанците на север вместо да приеме повече помощ от ЕС.

Австрийският канцлер описа решението на правителството си като "събуждане по телефона" за ЕС.

В Брюксел президентът на ЕК Жан Клод Юнкер каза, че иска срещата на върха на ЕС през февруари, която ще е доминирана от темата за споразумение с Великобритания, да обсъди в дълбочина и въпроса за бежанците.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?