Според шефа на Агенция "Митници” и бивш ръководител на НСБОП Ваньо Танов

Политици, съдии и полицаи от прехода имали интерес от смъртта на Баретата

Политици, съдии и полицаи от прехода имали интерес от смъртта на Баретата

Застреляният в началото на седмицата Златомир Иванов – Баретата, сочен за наркобос, е заплаха за доста хора. "Доста хора ще бъдат доволни, ако не е на този свят, защото така не са застрашени от миналото си”, каза пред бТВ в неделя бившият началник на Националната слежба за борба с организираната престъпнот и сегашен директор на Агенция "Митници” Ваньо Танов.

Сред заинтересованите от смъртта на Баретата хора Танов посочи политици, съдии и полицаи от времето на прехода, които са покровителствали организираната престъпност. Според него при всички правителства е имало покровители на наркобизнеса. "При всяка смяна на властта или се е продължавала дадена дейност, или е била трансформирана", посочи той.

По думите му бившият кадър на МВР, който е един от "малкото останали, изявени в тези 20 години”, знае много неща, включително  това, което се е случвало "зад кадър”.

Танов отказа да се ангажира с назоваването на конкретна партия, действала през този период, но се съгласи с мнението, че системата е създала мутрите такива, каквито са.

"Ако е имало силна съдебна система, те никога нямаше да стигнат до тези нива. В определени периоди присъстваха по първите страници на вестниците, те бяха героите на това време”, допълни шефът на митниците.

В отговор на въпрос за корупцията в митниците Танов посочи, че вече нямало хора, които след няколко нощни смени могат да си построят къща. "Митниците днес нямат нищо общо с митниците отпреди 10 години", посочи той, като допълни, че сега има много млади хора и са въведени много електронни системи за управление на дейността.

Танов заяви и че контрабандата на цигари силно е намаляла, като по този показател България е на 10-а позиция в ЕС. Той обаче посочи, че тя не може да бъде изцяло премахната.

Споделяне

Още по темата

Още от България