Полицията дава гратисен период за шофьорите със застраховки в "Олимпик"

Полицията дава гратисен период за шофьорите със застраховки в "Олимпик"

Няколко дни толеранс ще даде пътната полиция на шофьорите с "Гражданска отговорност" от регистрираната в Кипър застрахователна компания "Олимпик". Няколко дни те няма да бъдат глобявани за това, че полиците им са без покритие.

Петък е последният ден, в който полиците на около 275 000 клиенти на дружеството ще са с валидно покритие, тъй като след това официално започва процедурата по ликвидация на застрахователя.

"В първите няколко дни няма да санкционираме, а само ще предупреждаваме шофьорите, които ни представят полица от "Олимпик", каза главен инспектор Росен Ралчев, началник на сектор "Пътна полиция" в Главна дирекция "Национална полиция". Той не уточни какъв точно е гратисният период, след който санкции ще се налагат. В първите дни пътните полицаи щели само да предупреждават клиентите на "Олимпик", че застраховките им са преждевременно прекратени и трябва да си направят нови в друга компания.

От сряда клиентите на "Олимпик" могат да сключват нови полици за "Гражданска отговорност". За да са валидни, те трябва да са с период на покритие от 18 август.

Кипърската компания "Олимпик" остана без лицензи ще бъде ликвидирана заради неизпълнение на изискванията за платежоспособност. Клиентите ѝ с преждевременно прекратени застраховки, както и предявилите претенции за изплащане на щети към дружеството, едва ли ще си получат парите, а дори това да стане, ще отнеме време. Причината е, че те се нареждат като обикновени кредитори на компанията, а не е сигурно, че активите ѝ ще стигнат за покриване на всички претенции.

Българската Комисия за финансов надзор (КФН) обяви преди няколко дни, че възможностите ѝ за контрол и намеса в случая били ограничени, тъй като "Олимпик" е регистрирана в Кипър и трябва да се контролира от кипърския финансов регулатор. Според бившия зам.-председател на КФН Борислав Богоев обаче българският регулатор е проспал всичко в този случай.

Пред БНР той заяви, че КФН можела да предупреди хората да внимават с този застраховател, който е привличал клиенти основно с ниските си цени. Можело е да забрани и продажбата на застраховки на "Олимпик", въпреки че след това трябва да отиде на арбитраж с кипърския регулатор в европейския такъв. "Сега, какво правим ние? Тичаме след събитията. Нали ролята на този регулатор е преди това да вземе своите мерки и решения", каза Богоев.

Той обясни, че докато е бил в ръководството на КФН, е инициирал проверка на "Олимпик", въпреки че формално компанията е под надзора на кипърските власти. "Аз вкарах проверка в местния клон на "Олимпик" заедно с ДАНС. Влязохме на проверка, за да им покажем, че тук не могат да си разиграват коня. Написах на техния регулатор: "Вие, ако искате, идвайте с нас на проверка, но аз влизам". И долетяха със следващия самолет", коментира Богоев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?