Полицията е пренасочила линейка след катастрофата на ”Цариградско шосе”

Шофьорът на таксито остава в ареста

Полицията е пренасочила линейка след катастрофата на ”Цариградско шосе”

Полицейска кола е спряла линейка преди Орлов мост и е предложила да я ескортира по обиколен маршрут през Телевизионната кула и алея "Яворов", съобщи в събота пред БНТ шефът на "Спешна помощ" Георги Гелев по повод тежката пътна катастрофа от сряда на "Цариградско шосе" и реакцията на прокуратурата.

В четвъртък от държавното обвинение набедиха протестиращите за това, че не са пропуснали линейка, която е бързала към болницата след тежката катастрофа на автобусната спирка. Според прокуратурата автомобилът на Спешна помощ е пристигнал на местопроизшествието със закъснение от 12 минути.

Протестиращите обявиха това за нагла лъжа, а в интернет бе публикувано дори видео, което показва, че хората не са затруднили по никакъв начин придвижването на линейката. В последствие от Спешна помощ също обявиха, че забавяне не е имало.

В събота Георги Гелев обясни, че след като полицията е предложила да ескортира линейката по обиколен маршрут, то медицинският автомобил пак е пристигнал преди 20-ата минута, както е по норматив.

Лекар от тази линейка заяви пред БНТ, че полицейски екип е предложил на екипа на "Спешна помощ" да преминат по "Драган Цанков", Телевизионната кула, "Никола Вапцаров", алея Яворов, "Цариградско шосе" и към инцидента. "Може би 5-6 минути ни е забавило", посочи лекарят.

Той обаче уточни, че най-тежко пострадалите вече са били отведени до болници. "Ние бяхме третата линейка и прибрахме жена, която имаше травми, но беше контактна, в съзнание. Имаше счупени ребра, но не бяха важни едва-две минути забавяне. Беше леко пострадала", добави той. На фона на тези обяснения съобщението на прокуратурата от четвъртък все повече изглежда като целенасочена провокация към протестиращите.

"Страшно съжалявам"

Междувременно Софийският градски съд остави в ареста таксиметровия шофьор Михаил Куртев, който вечерта на 10 юли причини тежката катастрофа. При инцидента загина една жена, а дете на шест години все още е в критично състояние.

”Искам да кажа, че страшно много съжалявам и още съм в шок от случилото се”, каза Куртев пред съдия Мими Петрова. Той обясни, че е пил мента с приятели в 18.30 ч. същия ден преди инцидента. От първоначални данни шофьорът е загубил контрол върху колата и е започнал да се завърта, когато е карал със скорост 98 км/ч.

Защитата на Куртев поиска по-лека мярка на неотклонение с аргументи, че лицето е неосъждано, има непълнолетно дете и болен баща и че произшествието е предизвикано по непредпазливост. Съдът обаче посочи, че той е карал в нетрезво състояние и не е предупредил в момента, в който е видял, че губил контрол върху колата.

Съдия Мими Петрова констатира, че е налице крайна безотговорност на гражданина и има опасност той да извърши и друго престъпление. Куртев може да обжалва решението на съда в 3-дневен срок.

Споделяне

Още по темата

Още от България