Полицията в Брюксел прогони гладуващия ядрен физик Георги Котев

Българският ядрен физик Георги Котев, който в понеделник започна гладна стачка край централата на Европейската комисия в Брюксел, е бил принуден от полицията в четвъртък да напусне градинката, в която беше разположил палатката си, предаде кореспондентът на БНР в белгийската столица.

Котев няма разрешение от местната община за подобен протест и служителите на реда са му обяснили, че ако не го прекрати незабавно, ще бъде арестуван. Това разказа самият той, като се оплака, че полицаите са били груби с него и дори са го псували.

Засега няма коментар от полицията  в белгийската столица,  а Георги Котев каза, че ще поиска разрешително по законния ред в Белгия и ще мисли за други форми на протест.

Котев заяви още, че прекратява гладния протест, защото целта му не е да умира от глад, а да привлече вниманието към изнасяния от него проблем и да предизвика разслеване.

Физикът твърди от няколко години, че ядреното горива в АЕЦ "Козлодуй" е подменяно с нелицензирано и това е в основата на корупционна схема. Това той е научил, докато е работел в българската ядрена енергетика.

Според неофиицалната информация на Котев Еврокомисията вече проучвала случая.

За четирите дни на протеста му контакт с него обаче не са осъществили нито европейски, нито български официални представители.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?