Половината британци са силно тревожни заради коронавируса

Половината британци са силно тревожни заради коронавируса

Близо 50 процента от британците твърдят  че са много тревожни в ситуацията с коронавируса, което е двоен ръст на високото притеснение сред хората спрямо края на 2019 г., сочи социологическо изследване, проведено между 20 и 30 март, съобщи Националната статистическа служба.

Великобритания е четвърта в печалната класация на заразените с коронавирус със своите 178 842 болни и починали 28 520 души.

Британските власти наредиха затварянето на пъбове и ресторанти на 20 март, а на 23 март предупредиха хората да си стоят вкъщи, разрешено е излизането само за пазаруване, спорт и работа.

"Най-честите тревоги на хората са свързани с доброто самочувствие, работата и финансите", според даните на статистическата служба.

Средното ниво на тревожност, според анкетата, изчислявано по 10-точкова скала, се е повишило до 5.18 в периода 20-30 март и е спаднало до 4.2 между 9 и 20 април. И все пак показателят е много по-висок в савнение с малко под 3 в края на 2019 г., макар че според службата числата не са директно сравними, отчасти поради липсата на сезонно адаптиране на данните за 2020 г.

Притесненията на хората са чисто финансови, за това как ще се справят след края на кризата, но ти имат и чисто физическо изражение. Голяма част от анкетираните споделят, че имат главоболие и ускорено сърцебиене заради безпокойството от коронавируса. Има и такива които не могат да спят от нерви, трудно им е да се концетрират и не се наслаждават на свободното си време, посочва ББС.

Стабилен ръст има на британците, чието задоволство си от живота е "ниско". Сега техният дял е 21 процента, докато в последните три месеца на 2019 г. те са били 8 процента.

Липсата на добро самочувствие (well-being), което според британската статистическа служба обхваща отегчението, самотата, тревожността и стреса, е най-голямата тревога, следвана от опасенията за работата и финансите на домакинствата.

Директните здравни проблеми са много по-надолу в списъка.

Негативните данни идват в деня, в който влиза в сила схемата за държавно гарантирани кредити в помощ на дребния бизнес във Великобритания. Така в кризата ще може да се осигури спешна ликвидност на фризьорските салони, кафенетата и цветарските магазини, информира Ройтерс.

Министърът на финансите Риши Сунак, който първоначално бе против 100-процентова държавна подкрепа за търговските заеми, обяви новия механизъм на 27 април заради натиска да бъде направено повече за най-малките компаниите, след като предишната схема се забави.

Новите "възстановителни заеми" дават възможност на малки фирми, включително на еднолични търговци, да взимат кредити между 2000 и 50 000 британски лири (2500-62 5000 долара) при фиксирана лихва от 2,5 на сто. Няма да се налага банките, които отпускат заемите, да правят кредитни проверки или оценки на дългосрочната жизнеспособност на кандидатите.

"Малкият бизнес ще играе ключова роля, създавайки работни места и осигурявайки икономически растеж, докато се възстановяваме от коронавирусната пандемия", отбеляза Сунак в изявление по повод първия ден от функционирането на схемата.

По думите му схемата ще гарантира, че те ще получат финансирането, от което се нуждаят, помагайки им да се съвземат и да защитят заетостта.

Правителствени специалисти очакват икономиката на страната да се свие с 35 процента през второто тримесечие, припомня Ройтерс.

От 1 юни Великобритания планира също така да отвори началните училища в Англия и Уелс, според плановете, обсъждани от премиера Борис Джонсън, съобщи в. "Телеграф".

Според изданието се очаква Джонсън да разкрие "пътната карта" на правителството за излизане от карантината в обръщение към нацията следващата неделя.

"Сънди таймс" допълва, че правителството само леко ще отпусне ограничителните мерки тази седмица, като насърчи строежите да заработят отново, смекчи правилата за активност на открито и призове хората да носят маски в обществения транспорт.

Споделяне

Още от Коронавирус

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?