Полша избира между евроцентриста Коморовски и евроскептика Качински

Полша избира между евроцентриста Коморовски и евроскептика Качински

На предсрочните президентски избори в Полша, които ще се проведат в неделя, 20 юни, поляците ще избират между двата основни кандидата - председателят на долната камара на парламента - Сейма - Бронислав Коморовски, и бившият министър-председател и брат близнак на загиналия президент Лех Качински - Ярослав Качински.

И въпреки че президентската институция в страната е повече представителна, наблюдателите смятат, че тя в много от случаите олицетворява политиката на цялата държава във външен и вътрешен план.

Центристът Коморовски ще се стреми за "модернизацията" на Полша

Бронислав Коморовски, който води в проучванията на електоралните нагласи, е смятан за десноцентристки политик, горящ от нетърпение да се бори за политическо единство и по-осезаемо присъствие на Полша в Европейския съюз.

Коморовски казва, че желае Полша да догони по-старите и богати страни-членки на ЕС и да обедини шарената политическа сцена на страната около общи цели. Проучванията показват, че той води в надпреварата с около 50 процента от гласовете на избирателите, докато братът близнак на покойния президент - Ярослав Качински - изостава от него с около 38 процента подкрепа.

Коморовски обещава да сведе президентското вето до минимум. Правителството на премиера Доналд Туск критикуваше Лех Качински за ветото, което президентът наложи върху либералните реформи на пенсионната система и здравеопазването.

Роден на 4 юни 1952 г. в семейството на литовски граф, Коморовски се дипломира като историк от Варшавския университет през 1977 г. През 80-те години на миналия век по време на комунистическия режим той е активен член на демократическата опозиция и е разпитван за дейността си по силата на военното положение през 1981 г. Кандидатурата му се подкрепя от бившия президент Лех Валенса, който бе лидер на профсъюза "Солидарност".

Коморовски в момента е заместник-председател на партията "Гражданска платформа", която е ориентирана към бизнеса. Партията издигна кандидатурата на Коморовски за президент през март, няколко седмици след самолетната катастрофа край Смоленск, при която загинаха президентът Лех Качински, съпругата му заедно с 95 висши държавни служители.

Коморовски заяви, че се е кандидатирал за президент, за да не може тази институция повече да блокира "модернизацията" - явен намек към консервативното президентско управление на Лех Качински. В очите на критиците си Качински бе прекалено недоверчив към Германия и Русия - историческите врагове на Полша.

Коморовски бе министър на отбраната от 2000 до 2001 г. и вицемаршал на Сейма от 2005 до 2007 г.

Ярослав Качински обещава да продължи политиката на брат си

Поляците са разделени в мнението си за кандидата за президент Ярослав Качински, брата на покойния президент - те или го хвалят за неговата харизма и патриотизъм, или го критикуват заради евроскептицизма и недоверието му към Русия.

Ярослав е еднояйчен близнак на бившия президент Лех Качински. Той е съосновател на дясната партия "Право и справедливост" и бе смятан за близък съветник на своя брат.

Патриотизмът на Качински допада на по-консервативните възрастни избиратели в силно католическата държава. Обявявайки кандидатурата си, той каза, че иска да продължи мисията на жертвите на катастрофата, които пътуваха за церемония в памет на полските офицери, убити в Катин.

Според някои наблюдатели Качински иска да обвърже предизборните си намерения с политическите цели на брат си, който призоваваше за по-силен национален суверенитет и бе верен съюзник на САЩ.

Други анализатори обаче посочват, че жертвите на катастрофата не са имали обща мисия, тъй като сред тях са били представители на целия политически спектър.

Качински е роден на 18 юни 1949 г. Неговият баща Раймунд е ветеран от Варшавското въстание срещу нацистите през 1944 г. Като малък Качински и брат му изпълняват главните роли във филма от 1962 г. "За двамата, които откраднаха луната". По-късно, през 1976 г., Качински защитава докторат по право във Варшавския университет.

Качински е съосновател на социално консервативната партия "Право и справедливост", която под негово ръководство спечели парламентарните избори през 2005 г. Критиците на тази политическа сила я определят като антируска и антигерманска заради хладното ѝ отношение към двете съседни държави, но напоследък Качински възприе по-дружески тон спрямо Кремъл. Опонентите му обаче твърдят, че промяната не е истинска, а е само пропаганден ход в предизборната му кампания.

Като министър-председател от юли 2006 до ноември 2007 г., Качински си спечели репутация на борец с корупцията и бюрокрацията. Той живееше с майка си до влизането ѝ в болница през март.

През 80-те години на миналия век, Качински действаше активно в профсъюза "Солидарност". Той бе депутат в парламента от 1991 до 1993 г.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?