Полското посолство: Сегашният етнически състав на страната е следствие от събития, независещи от нас

Полското посолство: Сегашният етнически състав на страната е следствие от събития, независещи от нас

Посолството на Република Полша реагира на коментар на полититолога Иван Кръстев, направен при представянето на книгата му "След Европа" миналата седмица в София.

В позицията, изпратена до редакцията на Mediapool, се казва:"Отнасяме се с дълбоко уважение към плурализма на възгледите и многоаспектния поглед върху историята на Европа. Същевременно ни е трудно да се съгласим с прекалените обобщения, които не се съобразяват със съществени факти, тъй като те могат да доведат до изопачаване на историята. В този смисъл бяхме изненадани от съдържащото се в публикацията за лекцията на г-н Иван Кръстев (1 ноември 2017, център за дебат "Червената къща") твърдение, че съвременният етничен състав на Полша и някои други държави от Централна и Източна Европа е "резултат от етническо прочистване, станало след Втората световна война".

"Съгласни сме с твърдението, че преди избухването на войната немците, евреите и украинците са съставлявали голяма част от населението на Полша, а понастоящем повече от 95% от населението на нашата страна са поляци. Същевременно искаме да напомним, че това положение в огромна степен е последствие от трагичните събития по време на Втората световна война. Събития, върху които поляците не са имали влияние, тъй като по време на войната са се намирали под германска, нацистка окупация, а по-късно и под съветска доминация, поради което те са били лишени от собствена държавност и независимост. Ще илюстрираме този факт с числа: преди избухването на Втората световна война населението на Полша е наброявало 35 милиона и 100 хиляди души, от които 3 милиона и 460 хиляди евреи. Броят на полските евреи, станали жертва на планирания и осъществен от Третия райх Холокост, възлиза на около 2.9 – 3 милиона. Също така искаме да напомним, че етничният състав на Полша е резултат и от промените в границите на страната след войната, договорени от антихитлеристката коалиция", заявява полското посолство.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?