Полудоговорка за 650 лв. учителска заплата

Полудоговорка за 650 лв. учителска заплата

Учителската стачка бе на път да приключи след личния ангажимент на премиера Сергей Станишев в сряда средната брутна работна заплата на учителите да стане 650 лв. от 1 юли догодина. В момента, по данни на синдикатите, средното възнаграждение в системата на средното образование е 360 лв., а според финансовото министерство – 450 лв. Това е новината от сряда, която обаче няма да предотврати планирания за утре национален протест на учителите, защото се оказа, че почти договореното увеличение не удовлетворява учителите, които се усетиха почти предадени.

На практика предлаганият ръст е около 46% и е далеч от исканите в началото на стачката 100%. Ако се отнася до целия сектор заедно с помощния персонал, тогава увеличението е 78%.  

След разговорите между профсъюзите с премиера и министрите на финансите и на образованието Пламен Орешарски и Даниел Вълчев бе съобщено, че ще бъдат увеличени и заплатите на непедагогическия персонал.

Договорката създава предпоставки учениците да се върнат в класните стаи от понеделник.

Именно за този ден мнозинството насрочи дебата по вота на недоверие, внесен от парламентарната опозиция за кризата в образованието и учителската стачка. Самото гласуване е определено за 14 ч. във вторник.

Устното споразумение между синдикатите и правителството доведе до известно разколебаване в редиците на опозицията дали вотът изобщо да се проведе. В телефонен разговор между лидерите на ДСБ и СДС Иван Костов и Пламен Юруков е бил поставен този въпрос. От "Раковска" 134 обаче настояват за това с мотив, че вотът е поискан като цяло за липса на реформи в образованието, а не само за стачката. 

Повишението на заплатите ще се поеме от спестените разходи в системата на образованието. То ще бъде на три етапа - веднъж от ноември т.г. и още два пъти през 2008 г.

Ще се направи и законова промяна, според която всички училища ще разполагат със собствени бюджети, съобщи финансовият министър. Освен това от януари догодина ще се увеличи с 200 лв. издръжката за един ученик. В момента тя е средно 900 лв. годишно. За 2008 г. е предвидено и още едно увеличение на парите за един ученик.

"Общото осъзнаване е, че учителският труд трябва да бъде видимо по-добре заплатен", заяви на брифинг след преговорите със синдикатите премиерът Сергей Станишев. Той обаче не отговори на въпроси под предлог, че бърза за телефонен разговор с португалския премиер по казуса “еуро-евро”.

По думите му след сериозни експертни разговори е станало ясно, че има сериозен вътрешен финансов ресурс, което довело до реално сближаване на позициите по водените от няколко седмици преговори. Така и не стана ясно защо тези разговори не бяха проведени по-рано, след като още след отстъплението на държавата пред исканията на шофьорите от градския транспорт в София през май т.г., учителите предупредиха, че ще излязат на стачка, ако и техните искания не бъдат изпълнени от началото на учебната година.

Промяна на модела за финансиране

Постигнато е взаимно съгласие за промяна на модела на финансирането на образованието, каза министър-председателят. "Така стигнахме до възможността за постигане на целта от 1 октомври до 1 юли средната брутна заплата в средното образование да стане 650 лв. Пропорционално да се увеличи и възнаграждението за непедагогическия персонал", допълни Станишев. Според него увеличението на заплатите в средното образование ще стане чрез преформатиране на финансовите потоци.

Държавата е готова да съфинансира модернизацията на българското образование и въвеждането на нов дерегулиран модел на управление и даване на самостоятелност на училищните ръководства да управляват отпуснатите от държавата средства за този сектор. Това, според Станишев, ще доведе до желания от обществото резултат.

Въпреки постигнатата договорка в четвъртък ще се състои предвиденият учителски протест, след което синдикатите ще разгледат споразумението. Според опозицията това се прави, за да може президентът Георги Първанов, който в момента е в чужбина, да се завърне в София и да обере лаврите на прекратения протест.

Междувременно учителските настоятелства на три столични училища - 130-то СОУ "Стефан Караджа", 133-то СОУ "Александър Пушкин" и 73-то СОУ "Владислав Граматик", съобщиха в сряда, че възнамеряват да заведат граждански искове срещу министъра на образованието Даниел Вълчев. Претенциите са заради пропуснати ползи и пропиляно време, тъй като родителите се опасяват от криза в образованието и риск от проваляне на учебната година.

СОС даде на заден за подкрепата на стачниците

Три комисии в Столичният общински съвет (СОС) отхвърлиха в сряда предложението за изплащане на по една брутна работна заплата на стачкуващите учители. Преди два дни 26 общински съветника предизвикаха свикване на извънредна сесия на СОС, където трябваше да се дебатират проблемите в образованието.

В последствие се появи анонимно предложение на стачниците да бъде раздаден бонус по една брутна заплата с цел да се компенсира времето, през което те протестират и не им текат работните възнаграждения. Парите трябваше да дойдат от спестеното по време на стачката. Този механизъм бе приет от комисията на образование на градския парламент в сряда.

Само ден по-късно техните колеги от комисиите по бюджет, местно самоуправление и транспорт отхвърлиха възможността с мотива, че това противоречи на законодателството. Съветниците този път счетоха, че директорите на училищата в София имат право да разпределят икономисаните средства и без решение на СОС, което прави санкцията излишна.

По време на дебатите повече от тях изразиха становище, че е крайно некоректно общинският съвет да предприема такива ходове в разгара на местните избори.

Някои от тях съзряха в предложението опит за PR-акция на столичния кмет Бойко Борисов, който в момента е в отпуск. Възможността да се дадат тези пари за първи път беше оповестен от дирекция “Образование”, която е на прякото разпореждане на кмета.

Същия ден главният прокурор Борис Велчев заяви, че няма заплаха или натиск от страна на прокуратурата към общините. Повод за такива тълкувания стана изявление на заместника му Митьо Марков, че общините, които гласуват да се отпуснат пари за учителски заплати, ще нарушат закона. Марков е отговорил на журналистически въпрос, като се е придържал към законодателството, разясни Велчев. По думите му става въпрос по-скоро за едно превантивно изказване, а подчинената на Марков Върховна административна прокуратура е тази, която при наличие на нарушение трябва да се самосезира.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?