Поне 12 загинали и 24 изчезнали при наводнение в столицата на Грузия

Диви животни избягаха от разрушения от наводнението зоопарк, част от тях бяха убити

Най-малко 12 са жертвите, а 24 са обявени за изчезнали в резултат на наводненията в грузинската столица Тбилиси, причинени от продължителни валежи, съобщи в неделя грузинският министър на вътрешните работи Вахтанг Гомелаури.

Силна буря с проливен дъжд, силен вятър и градушка премина над грузинската столица през изминалата нощ. Стихията повреди жилищни сгради, инфраструктура, но най-силно пострада зоологическата градина.

Това е най-голямото наводнение в Тбилиси за последните 50 години, посочва ТАСС.

За ликвидиране на последиците от бедствието е сформиран кризисен щаб, в който влизат представители на МВР, на кметството на Тбилиси и на районните администрации.

Ще трябва време за пълна ликвидация на последиците и връщане на столицата към нормален живот, заяви премиерът на Грузия Иракли Гарибашвили. Заместник-кметът на Тбилиси Иракли Леквинадзе заяви пред репортери, че по предварителна оценка щетите възлизат на 10 милиона долара, предаде Ройтерс.

По данни на телевизия Рустави-2 от зоопарка, който се оказал в епицентъра на бурята, са избягали повече от 30 животни. Издирват се шест лъва, шест тигъра, седем мечки, 13 вълка, съобщи кметството и призова жителите да не излизат навън докато не бъдат открити всички хищници.

Спасителните екипи успели да намерят част от избягалите животни на близките улици и да ги приспят, за да ги приберат обратно, но се наложило част от хищниците да бъдат убити заради прояви на агресивност. Сътрудници на МВР са застреляли днес на територията на детската инфекциозна болница шест вълка, както и мечка, и хиена.

Загубите досега възлизат на близо 20 вълка, осем лъва, няколко тигри и ягуари, а от 17 пингвина са останали само три - останалите са се удавили, предаде ТАСС. Спасили са се основно тези животни, които се намирали в горната част на зоопарка, на по-високо - слонове, зебри, елени, кози, коне, понита и змии.

В Грузия 15 юни понеделник е обявен за ден на траур за загиналите в резултат на наводненията, съобщи премиерът Гиорги Маргвелашвили, цитиран от ТАСС.

"За съжаление жертви има и бих искал от името на правителството да изразя съболезнования към семействата и близките на загиналите. В памет на жертвите (на стихията) 15 юни е обявен за ден на траур в Грузия", каза той.

Европейският съюз е готов да помогне в преодоляването на последиците от наводненията, обяви еврокомисарят по хуманитарната помощ Христос Стилианидис.

"Следим отблизо ситуацията след катастрофалните валежи в Грузия. Моите мисли сега са със семействата на жертвите. ЕС е готов да помогне", каза еврокомисарят.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?