Поне 300 млн. лева по-малък оборот в заведенията заради забраната на цигарите

Около 200 души се събраха в неделя в центъра на София на протестен хепънинг срещу  въвеждането на пълна забрана за пушене в закрити обществени места. Организатор на проявата е Българската ресторантьорска и хотелиерска асоциация. Очаква  се забраната да влезе в сила на 1 юни.

С  300 милиона лева ще падне оборотът на заведенията  само за една година и 20 процента от ресторантите, казината и дискотеките до март 2013 година  ще  фалират, каза пред журналисти  Благой Рагин, председател на асоциацията.

Тези които останат без работа ще могат да заминат в Казахстан, където има програма от два милиарда евро за развитие на малкия и средния бизнес. От тази страна вече има запитвания за  въвеждане на българско ноу хау.  Не знам обаче, какво ще спечели държавата ако нашите деца заминат да работят там, каза Рагин.

Заради голямата криза заведенията от три години работят на себестойност. Чакахме през 2012 година  кризата да отшуми, но тя се задълбочава.  Искаме  тази тотална забрана да се отложи с няколко години, докато  икономиката тръгне нагоре, посочи той.

Никой не е по-голям от икономиката  -  тя ще се наложи над политиката и идеологията, заяви Рагин.

Аз съм непушач и ако зависи от мен бих забранил напълно производството и продажбата на цигари, но икономиката не може да се спре, каза Рагин.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес