Поне 383 хил. лв. са били подготвени за купуване на гласове

Поне 383 хил. лв. са били подготвени за купуване на гласове

Поне 383 хил. лв. са били подготвени за купуване на гласове, съобщиха от прокуратурата. Парите са били иззети в рамките на разследвания за изборни нарушения. Отделно от това прокуратурата е поискала налагане на запор върху 425 хил. лв. За първи път се прави подобно искане.

"За първи път по искане на прокуратурата във връзка с образувани досъдебни производства за нарушения на изборни права са запорирани и иззети суми за общо над 800 000 лв., за които има събрани доказателства, че са за купуване на гласове в полза на определен кандидат, партия или коалиция. Такива данни за иззети и запорирани парични средства не са налични спрямо дела, образувани за нарушения на политическите права на гражданите при предишни избори", твърдят разследващите.

Засега от държавното обвинение не дават подробности къде и как са били открити посочените суми. От съобщението им става ясно, че за нарушения по изборите са образувани общо 41 дела. Обвиняеми са 13 души.

По сигналите работи съвместно звено от прокурори, полицаи и служители на ДАНС. През изминалите дни са подадени общо 728 сигнала за нарушения. Според прокураутурата те са по-малко на брой от предишния парламентарен вот.

В изборния ден от коалицията "Изправи се! Мутри вън!" съобщиха, че са били арестувани членове на избирателни комисии по сигнал за купуване на гласове. Тази информация не бе потвърдена официално.

бТВ пък съобщи за обиски, извършени в Славяново, Плевенско. Засега нито от МВР, нито от прокуратурата са давали повече подробности за образуваните дела.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2021