Поне 4 345 450 души трябва да гласуват на референдума, за да е валиден

За да бъде валиден референдумът на 27 януари 2013 година, трябва да гласуват поне 4 345 450 души и повече от половината да са отговорили с "да", каза Ралица Негенцова, член и говорител на ЦИК в интервю за БТА.

Президентът Росен Плевнелиев определи 27 януари 2013 година за дата на референдума  с въпрос: "Да се развива ли ядрената енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?".

”Съобразно закона, за да бъде валиден референдумът е необходимо едновременното наличие на две предпоставки - в него да участват поне толкова гласоподаватели, колкото и на последните парламентарни избори. Другото условие е поне половина от тях да отговорят с "да", обясни Негенцова.

”Организирането, произвеждането и отчитане на резултатите от гласуването е сериозно предизвикателство пред ЦИК”, заяви Негенцова. По думите ѝ в последните 40 години в България не е произвеждан референдум и затова е важно ЦИК да осъществи добра обучително-разяснителна кампания, за да запознае хората с правата им.

Има интерес на българите в чужбина към участие в референдума, заяви Негенцова. Тя уточни, че в референдума ще се гласува в дипломатическите и консулските представителства на България. За да може да се открият секции в чужбина, до 1 януари 2013 година българските граждани, желаещи да упражнят правото си на глас в тези представителства, трябва да подадат писмени заявления по образец - приложение 13, заявяващи желанието си за това. Заявлението може да бъде намерено в интернет страницата на ЦИК и на външно министерство, поясни говорителят на ЦИК.

Негенцова отбеляза, че ЦИК има широка разяснителна кампания, свързана с възможността за гласуване в тези представителства. Изпратили сме и писма до българските общности в чужбина и сме провели среща с омбудсмана, за възможностите на тези хора да им бъдат обяснени правата, каза Негенцова.

Запитана нуждае ли се Централната избирателна комисия от допълнителни хора, пари и техника, за да си свърши работата, Ралица Негенцова отговори, че ЦИК се нуждае от по-големи от предвидените средства за разяснителна кампания.

Споделяне

Още по темата

Още от България