Пореден кадър на Академията на МВР стана шеф на ключов съд

Пореден кадър на Академията на МВР стана шеф на ключов съд

Възпитаникът на Академията на МВР Радостин Радков бе избран в четвъртък за шеф на Административен съд – София град. Преди година друг кадър на висшето училище в лицето на Георги Колев бе назначен за председател на Върховния административен съд. Двамата са били в един випуск по време на обучението си.

По време на дискусията Колев подкрепи Радков, а след това Висшият съдебен съвет го предпочете категорично пред конкурента му Пламен Горелски с 18 гласа срещу един. Горелски също е завършил "Висшия институт на МВР" и дори е работил 8 години в районно полицейско управление. Новият шеф на столичния съд бе редови административен съдия в Стара Загора.

Радков представи значително по-смислена концепция за управлението на АС-София, обещавайки да създаде ротация между съдии в неговите отделения, за да се избегне тясната им специализация по определен вид дела. Той обяви, че ще създаде секция в сайта на институцията, където гражданите ще могат да пускат своите жалби срещу решенията на магистратите. Радков настоя, че няма да остави сигнал без да бъде разгледан.

На този фон Горелски настояваше през цялото време, че се притеснява и смята да продължи делото на предния председател Лозан Панов, който спечели с конкурс място във Върховния административен съд.

Справката за имотното състояние на Радостин Радков, изготвен от "Инициативата за прозрачни съдебни назначение" на Български институт за правни инициативи, показва, че той е заможен човек.

Самостоятелно или заедно със съпругата си той притежава 14 имота, повечето в района на Сливен. Впечатление правят апартамента му от 47 кв.м. в Пампорово, а общата площ на множеството му земеделски парцели край сливенските села е около 60 декара. Повечето от ливадите и нивите са придобити чрез безвъзмездно дарение. Двамата със съпругата му притежават търговско помещение от 69 кв.м. в Сливен, купено през 2006 година за 81 300 лева. Парите са продажба на имот през 2004 година, декларира съдията.

През 2010 година той е декларирал, че има налични парични средства в размер на 112 300 лева. Отделно съпругата му Десислава Радков има 21 000 лева, а двамата заедно други  9000 лева. Отделно от това Радков е раздал заеми на познати в размер на 123 000 лева, а дължи на банки 107 000 лева.

Освен съдия, новият шеф на Административен съд – София град е бил и президент на Ротари клуб-Сливен в периода 2000 – 2001 година. По това време е бил и председател на Сливенския районен съд. До ноември 2011 година той е бил и председател на "Ловно-рибарско дружество Сливен", но е подал оставка като ръководител и член.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?