Пореден случай на сирийци, задържани при влизане в България

Гранични полицаи задържаха на ГКПП – Капитан Андреево трима сирийци и двама афганистанци, укрити в камиони, идващи от Турция, съобщиха от МВР.

Първо бил задържан камион,  превозвал слънчогледови семена от Турция за Румъния. При извършената проверка с газ-анализатор граничните полицаи установили завишени стойности на въглероден двуокис в ремаркето. Товарното помещение било отворено и в него открити трима мъже. Те заявили, че са палестинци, но по-късно у тях са открити сирийски лични карти.

 Около половин час след полунощ днес на същия пункт граничните полицаи открили с газ-анализатор още двама мъже, укрити в товарен автомобил ”Мерцедес”, пътуващ от Турция за Германия. Те били без документи, заявили, че са афганистанци.

Все повече сирийци бягат от насилието в страната си през България. Правителството вече подготвя временен приемателен център в Харманли с капацитет за 1000 души, в който може да бъдат настанени бежанци.

Според прогнозите на Върховния комисариат за бежанците на ООН броят на сирийските бежанци може да достигне 700 000 до края на годината. Според различни оценки в Турция в момента има повече от 100 хиляди бежанци.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?