Пощенски гълъб. Каракачанов пренесе през океана писмо от Борисов до Тръмп

Вицепремиерът се оплака на САЩ от Северна Македония

Красимир Каракачанов, сн. БГНЕС, архив

Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов предаде лично писмо от българския премиер до президента на САЩ Доналд Тръмп по време на срещата си с Маркус Томи, директор по НАТО и европейските стратегически въпроси в Съвета за национална сигурност към Белия дом, съобщиха от военното министерство.

От там липсва информация дали Каракачанов е бил запознат със съдържанието на писмото и какво е то. В рамките на визитата си в САЩ Каракачанов ще се срещне и със секретаря по отбраната на САЩ Марк Еспер, с който ще подпише 10-годишната Пътна карта за сътрудничество в областта на отбраната между САЩ и България.

Очаква се двамата да обсъдят и предстоящите сделки от модернизацията на армията. МО вече купи изтребители F-16 Block 70 от "Локхийд Мартин" и САЩ за над 2.1 млрд. лева и планира да поръча още 8 машини. Освен това военното министерство сондира какви са възможностите да закупи от САЩ 3D радари и друго високотехнологично оборудване. 

Американски компании имат интереси и към проекта за закупуване на нови бронирани машини за около 1.5 млрд. лева. 

"Двете страни подчертаха ключовата роля на срещата между премиера Борисов и президента Тръмп преди година за задълбочаване на стратегическия диалог между България и САЩ", съобщиха от МО след първата среща на Каракачанов в САЩ.

Каракачанов предупреди "някои страни от Западните Балкани"

"Някои от страните на Западните Балкани трябва да извървят своя път, като покрият напълно критериите за членство в ЕС и изпълнят своите отговорности в рамките на двустранните си договори с други страни от региона", подчертал министър Каракачанов.

В съобщението на МО дипломатично се избягва посочването на конкретни страни от Западните Балкани, но вероятно визира Северна Македония. Каракачанов по-рано заплаши "от името на правителството", че София може да блокира преговорния процес между Скопие с ЕС заради историческите спорове.

Според дипломатически източници тази позиция не се приема от останалите страни членки, а засега липсва официално потвърждение на ултиматума от страна на премиера Бойко Борисов.

И пак F-16

Военният министър се е срещнал и с представители на корпорацията "Локхийд Мартин".

Те са съобщили, че производството на българските изтребители F-16 върви съгласно подписаният договор.

На срещата е била заявена готовност за продължаване на сътрудничеството.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?